Skandalen rullar vidare – BMW till ägarna: Kör inte din bil

Nästan 13.000 3-serie-ägare i Australien ska stanna omedelbart och få bilen inspekterad på verkstad. Svenska ägare omfattas inte.

Skandalen rullar vidare – BMW till ägarna: Kör inte din bil

Den stora skandalen kring underleverantören Takatas krockkuddar rullar vidare. I Australien säger BMW nu åt vissa bilägare att inte alls köra med sina bilar förrän de är åtgärdade, skriver Car Advice.

Mer specifikt handlar det om knappt 13.000 exemplar av BMW 3-serie, av generation E46 och modellåren 1997–2000. Dessa modeller har varit inblandade i två separata olyckor i Australien som resulterat i både dödsfall och allvarliga skador.

Ägarna ska omedelbart låta bilen stå och inte köra den över huvud taget förrän den är åtgärdad, uppger BMW. Bilarna bogseras till verkstad eller inspekteras på plats av ett mobilt serviceteam.

"Ägarna till de drabbade bilarna ska stanna omedelbart och direkt kontakta sin BMW-åteförsäljare för att ordna en gratis inspektion", skriver BMW.

Kan dröja 18 månader

Att byta krockkudde kan låta enkelt men i själva verket kan utbytesdelar dröja hela 18 månader. BMW erbjuder en fri lånebil tills delarna finns tillgängliga. Eventuellt kan det också bli aktuellt med att BMW köper tillbaka bilen.

Totalt har 24 personer omkommit och 260 skadats allvarligt på grund av de allvarliga bristerna i Takatas krockkuddar, som funnits hos en mängd bilmärken.

Redan 2008 kom de första signalerna om att krockkuddarna från japanska leverantören Takata inte fungerade som skulle. 4.000 Hondabilar återkallades men året därpå kom den första stämningen i USA där en person dött av skador från en exploderande krockkudde. Flera liknade dödsolyckor och stämningar följde.

Anledningen till att krockkuddarna från Takata utlöses beror på att man använt kemikalier i "krutet" som är känsligt för fukt. Takata skiftade till billigare ammoniumnitrat 1999 och använde det fram till 2015. Plåtdelar i krockkudden har även drabbats av rost och sprickor. Problemen uppmärksammades därför först i varma regioner med hög luftfuktighet, främst i USA.

Gäller inte svenska ägare

BMW:s uppmaning att stanna omedelbart och inte köra bilen gäller bara australiska ägare, och inte svenska, bekräftar BMW:s svenska informationschef Peter Maier för auto motor & sport.

"Återkallelsen gällande airbag gäller endast den australiska marknaden. BMW känner inte till några liknande fall på marknader utanför Australien", skriver han.

 
Jag har fått krockkudden utbytt i min bil på grund av Takataskandalen.
39
109