Bilchefen flydde rättvisan – utsmugglad i instrumentfodral

Carlos Ghosn, tidigare chef för Renault-Nissan, tog nyligen hjälp av elitsoldater för att fly rättvisan. De smugglade ut honom ur Japan i ett instrumentfodral.

Bilchefen flydde rättvisan – utsmugglad i instrumentfodral

Det är som taget ur en film. Elitsoldaterna hade klätt ut sig till orkestermedlemmar så att de på ett naturligt sätt kunde bära med sig ett fodral till en basfiol. I instrumentfodralet låg Carlos Ghosn.

Han var hyllad vd för Renault-Nissan när han greps i Tokyo i november 2018, anklagad för ekonomisk brottslighet.

Under hela sin karriär hade han framstått som en "räddare" som mot alla odds lyckades strukturera om och effektivisera företag. Under 18 år jobbade Carlos Ghosn för Michelin och genomförde hårdhänta rekonstruktioner. Ghosn värvades till Renault 1996 och de närmaste åren gjorde han liknande effektiviseringar i Frankrike. Efter framgångarna hos Renault skickades Ghosn till japanska Nissan 1999 där han inledde en koalition mellan de två företagen.

Carlos Ghosn anklagades för bland annat ha låtit bli att redovisa inkomster på motsvarande 750 miljoner kronor för skattemyndigheterna. Han placerades i husarrest och huset bevakades av japansk polis.

För att kunna fly arrangerade Ghosn en middag för ett stort antal gäster med levande musik. Men orkestermedlemmarna var istället elitsoldater och smugglade ut Ghosn i ett fodral till en basfiol.

"Orkestern" tog ett flyg från Tokyo till Beirut I Libanon den 28 december. Från Libanon kan inte Ghosn utvisas till Japan eftersom han är libanesisk medborgare, uppger Wall Street Journal.

I ett uttalande säger Carlos Ghosn att han inte flyr från rättvisan utan försöker undvika "orättvisa och politisk förföljelse", skriver nyhetsbyrån AP.

 
Han borde stannat i Japan och tagit sitt straff
405
110