Aston Martin räddas av miljardär - Geely snuvade på affären

Aston Martin har kris i kassan. Ett tag såg det ut som volvoägaren Geely skulle komma till räddning. Istället blev den en bilsamlande miljardär som rodde hem affären.

Aston Martin räddas av miljardär - Geely snuvade på affären

Den kanadensiska miljardären och Ferrari-samlaren Lawrence Stroll köper 16,7 procent av aktierna i Aston Martin för 2,3 miljarder kronor. Han ger också ett kapitaltillskott på 4 miljarder kronor.

Med den här affären snuvas Volvo på chansen att bli koncernsyskon med Aston Martin igen. Volvo-ägaren Geely har på senare tid bland annat köpt in sig i Daimler som tillverkar Mercedes och Smart.

Sedan börsintroduktionen 2018 har Aston Martins aktier rasat i värde. Företaget behöver nu kapital för att fortsätta utvecklingen av kommande modeller. 

Aston Martin ska lansera en ny superbil kallad Valkyrie senare i år och det finns även planer på en Porsche-utmanare med mittmotor. Den viktigast modellen är den kommande suven DBX.

Utvecklingen av renodlade elbilar har fått skjutas på framtiden, men det finns planer på en hybridbil med V6 förbränningsmotor.

Aston Martin-chefen Andy Palmer säger till brittiska Autocar att han tycker att det är rätt att prioritera V6-hybriden. "Man måste också komma ihåg att ingen av våra konkurrenter förutom Porsche kommer ha en elbil att sälja före 2025, så vi har ungefär samma tidplan som alla andra".

 

Supersportbilen Aston Martin Valkyrie visas upp på Silverstone.

Den kommande suven Aston Martin DBX

Skönt att Aston Martin räddats!
729
36