Militärfordon stulna från Försvarsmakten

Militärfordon stulna från Försvarsmakten

Två stycken militärfordon av typen Terrängbil 16 (Galten) stals någon gång mellan den 4 och 5 februari, uppger Försvarsmakten via sin hemsida. Stölden ska ha skett från ett skyddsobjekt i Enköpingsområdet som tillhör Ledningsregementet där fordonen är stationerade.

Enligt Försvarsmakten hittades en av terrängbilarna under torsdagsförmiddagen men Polisen och Försvarsmakten söker fortfarande efter det andra terrängfordonet som ännu inte påträffats.

Försvarsmakten uppger även att ingen ammunition, sprängmedel eller vapen förvarades i förrådet där terrängbilarna ska ha stulits ifrån.

Terrängbil 16 eller "Galten" som den också kallas, är en fyrhjulsdriven terrängjeep som är avsedd att transportera trupp i mycket svårframkomlig miljö. Galten har en tjänstevikt strax under 7 ton och en frigångshöjd på hela 41 centimeter.

Motoreffekten är 181 hästkrafter och 420 Nm som hämtas ur en sexcylindrig 3,2-liters turbodieselmotor. Fordonet klarar en sidolutning på 40 procent och ett motlut på uppemot 60 procent.

Terrängbil 16 tillverkas av BAE Land Systems i Sydafrika och Försvarsmakten fick sina första fordon i början av 2006.

Enligt Försvarsmakten pågår en förundersökning som får utvisa på vilket sätt stölden gått till.

 

 
Hoppas Polisen hittar bovarna fort som ögat!
145
7