Minister önskar mer jämlika krocktester med fler kvinnliga krockdockor

Inför en stor konferens om trafiksäkerhet i Stockholm säger infrastrukturminister Tomas Eneroth att han önskar fler kvinnliga dockor vid krocktester.

Minister önskar mer jämlika krocktester med fler kvinnliga krockdockor
Foto: Caspar Benson/Getty Images

Ministern menar att det skulle gå att minska antalet döda och skadade i trafiken med mer jämlika krocktester med fler kvinnliga krockdockor.

Nästa vecka hålls en stor konferens om trafiksäkerhet i Stockholm med cirka 1.500 deltagare. Huvudfokus är att få ner antalet döda i trafiken runt om i världen - och på det området är Sverige ett föregångsland med låg dödlighet som är minskande. 

I många andra länder är dödstalet betydligt högra och utvecklingen går åt fel håll. Bland unga är trafikolyckor den vanligaste dödsorsaken.

Tomas Eneroth påpekar att kvinnor och barn är överrepresenterade i statistiken. Exempelvis får fler kvinnor får whiplashskador, något som kan ha samband med att de flesta dockor som används i krocktester är utformade som män.

Vid öppningen av konferensen kommer Eneroth presentera ett gemensamt dokument för de kommande tio åren. Tanken är att dokumentet ska vara mer konkret än dokumenten från de tidigare konferenserna och kunna fungera som en handlingplan.

Klart att man ska använda kvinnliga krockdockor!
71
42