Mercedes fälls: Påstående om X-klass inte sant

Mercedes reklam för pickupen X-klass har fällts av Reklamombudsmannen. Påstående i annonsen har visat sig vara osant.

Mercedes fälls: Påstående om X-klass inte sant

Mercedes X-klass bygger på Nissan Navara, men har framförallt en mer påkostad inredning och kraftigare motor. Prisskillnaden är avsevärd.

Att Mercedes X-klass inte blivit någon succé och kommer att läggas ner beror inte på reklamen. Mercedes tog i ordentligt när de marknadsförde sin pickup X-klass – och nu visar sig ett av säljargumenten inte vara sant.

I en annons påstår Mercedes att X-klass är "världens första premiumpickup". Detta fick en minnesgod privatperson att reagera och anmäla annonsen till Reklamombudmannen.

Både General Motors och Ford har tidigare gjort lyxiga pickuper: Cadillac Escalade EXT och Lincoln Blackwood. Ingen av dem sålde särskilt bra.

Cadillac Escalade EXT

Cadillac Escalade EXT

Lincoln Blackwood

Mercedes hävdade till sitt försvar att Cadillac inte borde klassas som premium, vilket de försökte styrka med ett citat från en artikel i tidningen Vi bilägare. Mercedes menade också att inte heller andra bilmärken anser att Cadillac är premium. Något bevis för det påståendet har inte lämnats in.

Reklamombudsmannen har nu beslutat att fälla annonsen. Den bryter mot reglerna om att påståenden i en annons ska kunna styrkas med bevis och faktaunderlag och klassas därför som vilseledande.

Rätt ska vara rätt. Bra att Mercedes fälldes.
425
124