Snart kan du tanka handsprit på macken

För att snabbt få ut handsprit till det svenska folket kommer bensinmackarnas pumpar med spolarvätska istället fyllas med handsprit.
Annons

Att tillverka handsprit är en relativt enkel process och det finns numera stor kapacitet inom landet. Vodkaföretaget The Absolut Company har exempelvis ställt om en del av sin fabrik i Åhus till att göra sprit med så tillräcklig alkoholhalt för att fungera till handsprit. Även SEKAB som normalt tillverkar etanol till bilar tillverkar numera handsprit.

För att snabbt få ut den viktiga handspriten till svenska kunder och dämpa pressen på landets apotek har nu flera bensinbolag beslutat att hjälpa till. Genom att sälja handsprit i mackarnas pumpar för spolarvätska kan alla fylla på sina egna flaskor, på ett enkelt och hälsosäkert vis.

Skulle någon missta handspriten för spolarvätska så är det inget problem, rutorna blir rena med handsprit också.

– Vår första idé var att använda spolarvätska som handdesinficering eftersom vi har stora lager kvar efter den varma vintern, men alkoholhalten var inte tillräckligt hög och dessutom luktar spolarvätska rätt illa, säger Jan Kvarting på Statoil.

Snart kan du tanka handsprit på macken

Handsprit måste hålla en alkoholhalt på minst 60 procent för att fungera. I Sverige är det vanligast med 70 procent. Den höga alkoholhalten medför dock vissa problem.

– Handspriten är ju både starkare och billigare än något som Systembolaget kan erbjuda, och deras stamkunder köper ju inte heller spriten för smakens skull, säger O.P. Andersson på MSB som samordnar statens inköp av handsprit.

I kristider blommar uppfinningsrikedomen. På Drivmedelsleverantörernas centralförening har man kommit på en lösning för att inte sälja till fel användare.

– Handsprit dricker man bara om den vanliga alkoholen tagit slut. Med hjälp av alkoholmätare kan vi sålla ut missbrukarna. Dessutom har vi en chans att stoppa andra fyllerister från att köra, säger Johnnie Walker på Drivmedelsleverantörernas centralförening.

Alkoholmätarna kommer från Polisen som inte får använda dem just nu på grund av smittorisken i dessa coronatider.

– Vi är ändå vana vid att folk spottar och fräser åt oss, så det är inga problem för oss att genomföra nykterhetskontrollerna, säger Erik Ardbeg på Esso.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen