Många trackdays fortfarande öppna – trots corona

Medan större bilevenemang tvingas hålla stängt under coronapandemin är det fortfarande möjligt att ta en dag på racingbanan i vår. Här är vad som gäller.

Många trackdays fortfarande öppna – trots corona
Foto: James Holm

Från den 29 mars och tills pandemin har gått över är det olagligt att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer i Sverige. Det gör att många större evenemang för bilentusiasterna, exempelvis Custom Motor Show som hålls på Elmiamässan varje år, har ställts in. Men det finns fortfarande saker att göra för oss bilintresserade. Bandagar, till exempel.

De riktigt stora arrangemangen tvingas naturligtvis också hålla stängt, men de mindre kan antingen köra på som vanligt eller reducera antalet deltagare så att man inte överstiger gränsen på 50 personer. Mantorp Park, som arrangerar både bandagar och diverse kurser, skriver på sin hemsida att deras bandagar "börjar med en kort teorigenomgång och den kommer vi genomföra i ett öppet garage/utomhus för att alla ska hålla bra avstånd. Själva körningen sker ju sedan i egna bilar och där är ju smittorisken lika stor som i vanlig trafik. Vi ser därför inte att det finns någon anledning för större oro för att bli smittade här än på andra ställen, som exempelvis butiker."

Enligt Mantorp Parks kalender finns arrangeras årets första bandag den 27 april.

Peter Ternström på Gran Turismo Events har en liknande inställning – de reducerar tillfälligt det maximala antalet deltagare på sina bandagar från 82 till 50 personer, och gör förarbriefing och incheckning digitalt. I övrigt är det mesta som vanligt, och intresset är stort. 
– Vi är helt slutsålda. Folk är jätteglada att vi hittat en lösning. Jag tror de uppskattar att ha något positivt att se fram emot just nu, säger Peter Ternström.

Idén med en bandag, eller Track Day, är att vanliga människor med vanliga gatbilar bilar ska få en möjlighet att köra fort på en bana under ordnade former.

Jag åker gärna på Track Day i vår!
88
4