Exklusivt: Modellerna svenska förare körde – innan de bytte till Tesla Model 3

Vi har exklusivt fått ta del av Teslas interna inbytesstatistik för Model 3. Intressant är att bara 3 av 20 Model 3-ägare körde elbil sedan tidigare.
Annons

Tesla Model 3 har funnits i Europa i drygt ett år och har onekligen blivit en storsäljare. Sedan den introducerades i Sverige i mars 2019 har det registrerats 5.610 Model 3. Det är mer än dubbelt så många som den näst bäst säljande elbilen, Renault Zoe, period sålts i 2.399 exemplar under samma period.

Med Tesla Model 3 har många tagit klivet från bil med förbränningsmotor till elbil. Vi har exklusivt fått ta del av Teslas inbytetsstatistik, och därmed kunnat se vad kunderna bytte in för bil mot sin Model 3.

 

Exklusivt: Modellerna svenska förare körde – innan de bytte till Tesla Model 3
Många av de som kör Tesla Model 3 idag, körde BMW 3-serie tidigare.

Nära hälften kommer från en mindre fordonsklass – och bara 3 av 20 körde elbil sedan innan

Teslas inbytesstatistik avser perioden mars 2019 till mars 2020. Under den perioden bytte 9 av 20 kunder in en bil från en mindre fordonsklass. Av dessa 20 var det hela 17 som sedan tidigare körde en förbränningsbil, eller någon typ av hybrid. Bara 3 av 20 hade elbil sedan tidigare.

Att nästan hälften av ägarna tidigare ägde en mindre bil skulle kunna tyda på att bilens inköpspris blir allt mindre viktigt och att den långsiktiga kostnadskalkylen är den som är viktigaste för kunden.

 

Exklusivt: Modellerna svenska förare körde – innan de bytte till Tesla Model 3
De allra flesta Model 3-ägare körde Volkswagen Golf, innan de bytte till Tesla Model 3.

Den mest inbytta bilmodellen är Volkswagen Golf, både på Europanivå och i Sverige, vilket är intressant eftersom det är en modell som i många utföranden är långt mycket billigare än en Tesla Model 3.

Om vi kikar på den svenska statistiken finns det också två andra bilmodeller som sticker ut – BMW 3-serie och Volkswagen Passat. Ingen Volvomodell nådde topp tre, vilket är en smula överraskande med tanke på att Volvo säljer mycket bilar i Sverige.

 

 
Annons
Annons
Rulla till toppen