Stresstest avslöjar: Elnätet behöver förstärkas för att klara fler elbilar

Forskare vid Luleå tekniska universitet har gjort ett stresstest av elnätet för att se hur det påverkas om fler börjar ladda elbilar.

Stresstest avslöjar: Elnätet behöver förstärkas för att klara fler elbilar
Foto: Boonchai Wedmakawand / Getty Images

Det finns risk att lampor i våra hem börjar blinka och att mikrovågsugnen kan börjar låta när fler börjar ladda elbilar via elnätet, uppger Sarah Rönnberg, biträdande professor i elkraftteknik vid Luleå tekniska universitet för Sveriges Radio.

Något av detta märktes dock inte av när hon nyligen genomförde ett stresstest av elnätet i Arjeplog tillsammans med forskarkollegor. De ville bland annat veta mer om risken för försämrad elkvalitet i elnätet när allt fler kraftfulla batteriladdare ansluts eftersom laddarna kan sprida störningar.

I Arjeplog kunde forskarna under tio dagar göra mätningar när åtta högpresterande batteriladdare för elbilar användes samtidigt – ett effektbehov som motsvarar ett  mindre datacenter.

Foto: Maskot

Stresstestet i Arjeplog gav i huvudsak positivt besked.

– Nätet ser ut att klara det här, även under de stresstester som vi har gjort, men en slutsats som jag också drar är att man bör följa det här även fortsättningsvis, säger Sarah Rönnberg, biträdande professor i elkraftteknik vid Luleå tekniska universitet till SR.

Hon menar att det behövs förebyggande åtgärder för att minska risken för sämre elkvalitet när boomen för elbilar tar fart på allvar och får medhåll från Vattenfall.

Elbolaget Skellefteå Kraft medverkade under testet och sänkte sin produktion av vattenkraft under den effektslukande laddningen för att man skulle få se hur elnätet reagerade.

Peter Söderström, chef vid Vattenfall eldistributions innovationsavdelning, säger att testet gav värdefull information om hur elnät ska planeras, och en slutsats är att nätet kanske bör byggas ut mer än man tidigare tänkt.

– Det kan betyda att vi behöver förstärka nätet mer än vad vi annars hade planer för, säger Peter Söderström, chef vid Vattenfall eldistributions innovationsavdelning till SR.

 
Bra att forskarna testat elnätet!
168
6