Snart premiär: Nya Nissan Ariya visas 15 juli

Med en 0–100-tid på under fem sekunder och 48 mils räckvidd blir Nissans kommande elbil något helt annat än en Leaf.

Snart premiär: Nya Nissan Ariya visas 15 juli
Konceptbilen Ariya visades för första gången på Tokyo Motor Show år 2019. Produktionsversionen kommer snart att börja säljas i Japan.

Nissan var tidiga med att massproducera elbilar, och deras Leaf var under flera år världens mest sålda. Även om modellen sålde bra uppfattades den däremot inte som särskilt spännande, med sin begränsade räckvidd och föga imponerande prestanda.

Men nu har Nissan en ny generation elbilar på gång, som lovar bättring på den fronten. Den produktionsklara versionen av konceptbilen Ariya, som kommer att premiärvisas den 15 juli, ska enligt Nissans vd Makoto Uchida inte bara vara en tråkig miljöbil. I ett möte med företagets investerare i slutet av juni lovade han att den nya modellen ska erbjuda en "fantastisk och spännande körupplevelse". Detta enligt tidningen Automotive News, som tagit del av samtalet. 

Enligt uppgifter till amerikanska återförsäljare ska bilen göra 0–100 km/h på mindre än fem sekunder och få en räckvidd på 48 mil, skriver tidningen.

Ariya blir Nissans första eldrivna crossover, och kommer förmodligen använda sig av en ny drivlina med fyrhjulsdrift. Den kommer också utrustas med Propilot 2.0, Nissans system för autonom körning som kan köra och navigera på motorvägar helt automatiskt. Det är ännu inte klart om systemet kommer att lanseras på marknader utanför Japan.

Ariya är den första av 12 nya eldrivna bilar som Nissan planerar för den globala marknaden under de kommande 18 månaderna. 

Avtäckningen av den produktionsklara versionen av bilen kommer att sändas live onsdagen den 15 juli, och försäljningen i Japan kommer att starta strax därefter, skriver Automotive News.

Det här låter lovande.
244
11
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.