Begmarknaden är glödhet – rekordförsäljning i juni

Skåne och Stockholm slog försäljningsrekord under årets andra kvartal.

Begmarknaden är glödhet – rekordförsäljning i juni
Det är goda tider för hybridbilar på begagnatmarknaden.

2020 har hittills varit ett mycket märkligt och på många sätt ett dystert år. Men det finns ljusglimtar. Till exempel begagnatbilsförsäljningen i Sverige. Efter en svag inledning på året är har försäljningen tagit fart, och när årets andra kvartal lagts till handlingarna kan vi konstatera en försäljningsökning på 1,8 procent, visar statistik som Kvdbil har tagit fram.

En stor anledning till ökningen är försäljningen i juni, som med 127.472 bilar är den bästa månadsförsäljningen på ett och ett halvt år och 13,6 procent bättre än juni i fjol. Total sett under kvartalet såldes 357.959 begagnade bilar.

Mest ökade försäljningen i Stockholm följt av Skåne län och Uppsala län. Både Stockholm och Skåne slog rekord dessutom försäljningsmässigt. Enligt försäljningschefen på Kvdbil, Madeleine Fritz, är ökningen Coronarelaterad. 

– Coronaviruset har snabbt ändrat våra resvanor och det är mest påtagligt i större städer där det normalt sett är fler som reser kollektivt. Nu vill fler ta sig fram med bil och då ingen vet hur länge pandemin kommer pågå är det naturligt att man vänder sig till andrahandsmarknaden där man kan göra ett mer ekonomiskt val. Sedan tror jag också att det var många storstadsbor som valde att skaffa sig en hemester-bil. I juni var köptrycket något utöver det vanliga, säger hon.

Bensin hetast – hybrider ökar mest

Det var begagnade bensinbilar som sålde klart mest under det andra kvartalet och stod för 61,2 procent av försäljningen. Vilket är i paritet med samma period förra året. En fordonstyp som tagit ett rejält skutt är elhybriderna som såldes i 48 procent fler exemplar under Q2 2020 jämfört med Q2 2019 – i rena bilar räknat 5.047 mot 3.403.

Försäljningen under Q2 2020 jämfört med Q2 2019, fördelat på drivmedel.

Försäljningen under Q2 2020 jämfört med Q2 2019, fördelat på län.

 
Jag har köpt en begagnad bil att ha på semestern.
3
45
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.