Porsche Boxster fyller 25 – här är tårtan!

Det har gått ett kvartssekel sedan "Porsche räddning" debuterade. Det firas med en jubileumsversion med gott om speciella attribut. Och den har rätt motor!

Porsche Boxster fyller 25 – här är tårtan!

Vid mitten av 1990-talet hade Porsche det svårt ekonomiskt. På bilsalongen i Detroit 1993 visades konceptbilen Boxster. Mottagandet blev positivt och Porsches styrelse ingrep i arbetet med att utveckla en produktionsmodell med att utan vidare säga: "Bygg bilen precis som den är." Ett klokt beslut.

Den serietillverkade versionen lanserades nästan oförändrad 1996 och är nu inne på sin fjärde generation, efter att ha tillverkats i 357.000 exemplar.

25 år senare kan Porsche firar Boxster-familjens silverjubileum med en specialmodell, "Boxster 25 years". Jubileumsmodellen är begränsad till 1 250 exemplar och baseras på GTS 4.0-modellen, som har en 4,0-liters sexcylindrig boxermotor på 400 hk.

Modellen erbjuds med manuell sexväxlad låda och sjustegad dubbelkopplingslåda (PDK). Toppfarten är 293 km/h och i kombination med PDK-lådan och det standardmonterade Sport Chrono-paketet fixar den 0–100 km/h på fyra sekunder blankt.

 

Specialmodellen är lätt att känna igen via nytolkningen av färgen Neodyme, en kopparliknade skimrande brun färg som skapade en spännande kontrast mot lacken GT Silver Metallic, hämta från 1993 års konceptbil.

Neodyme används den på frontspoilern, på sidoluftintagen, på modellbeteckningen bak samt på de tvåtonslackade 20-tumsfälgarna."Boxster 25 years" erbjuds i GT Silver Metallic, Jet Black Metallic alternativt Carrara White Metallic.

Ytterligare en designdetalj är det silverfärgade locket till bränslepåfyllningen, från avdelningen Exclusive Design, med textad "Porsche"-inskription. Även sportavgassystemets ändrör är tillverkade i högblank aluminiumglans, medan ramen till vindrutan är folierad i kontrasterande svart. 

 

Interiören har Bordeaux-röd läderklädsel i kombination med rött cabriolettak. Suffletten är präglad med bokstäverna "Boxster 25".  Både läderinteriör och sufflett erbjuds även i svart.

Några detaljer ur den nya modellens omfattande standardutrustning är inredningspaket i aluminium, 14-vägs elektriskt justerbara sportstolar, instegslister med texten "Boxster 25" och eluppvärmd läderratt med multifunktion.

Andra delar i standardutrustningen är sportchassit Porsche Active Suspension Management (PASM) inklusive 10 mm sänkning samt Porsche Torque Vectoring (PTV) med mekanisk differentialbroms.

Modellen går att beställa redan nu och når återförsäljarna i maj. Pris från 980.000 kronor. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag väljer hellre en vanlig Porsche Boxter!
20
19
 

Boxter tillsammans med en del andra små och lätta sportvagnar från Porsche.