Ny statistik: Svenska bilflottan blir snabbt allt tyngre

SUV-trenden ger allt tyngre bilar. På några år har snittvikten ökat med mer än 150 kilo.

Ny statistik: Svenska bilflottan blir snabbt allt tyngre
BMW X7 M50i väger in på 2.555 kilo.

Statistik från statliga Trafikanalys visar att svenskregistrerade bilar blir allt tyngre. 2020 vägde genomsnittsbilen 1.744 kilo – en ökning med 156 kilo sedan 2014.

Ökningen har accelererat på senare år. Mellan 2008 och 2014 var ökningen av snittet bara 40 kilo. Tittar vi närmare på 2008 ser vi att de bilar som såldes det året vägde 100 kilo mer än genomsnittet. Förklaringen är dieseltrenden. 

Från 2012 till 2020 ökade vikten på dieselbilar med 300 kilo eftersom bilarna vuxit i storlek. Allt fler bytte kombi mot suv. 

Det ökade antalet elbilar och laddhybrider har också bidragit till viktökningen, men trots det väger elbilar i genomsnitt mindre än dieselbilar.

Enligt organisationen Gröna bilister, som gjort sammanställningen, är suvarna den främsta orsaken till viktökningen. De menar att suvar är inte är resurseffektiva, hög vikt och stort luftmotstånd leder till ökad förbrukning utan att nyttan ökar i någon större grad. 

– Välj en bil som uppfyller ditt vardagliga behov, inte en större och tyngre bil än du verkligen behöver. Och fundera på om du verkligen behöver äga en egen bil. Det kan vara en befrielse att slippa äga bil om det finns alternativ, säger Gröna Bilisters ordförande Marie Pellas.

Hoppas suvtrenden snart är över!
103
63
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.