Larm: Försäljningen av reservdelar till Saab hotad

Regeringen begär lov av riksdagen att lägga ner det statliga bolaget Orio som säljer reservdelar till Saab-bilar. Men andra alternativ är också på bordet.
Annons

Efter Saabs konkurs tog staten över reservdelsbolaget Saab Parts eftersom företaget var en säkerhet för de statliga lånen. Företaget döptes om till Orio och skulle uppfylla lagkravet på att tillhandahålla reservdelar i 10 år.

Sedan något år tillbaka går företaget back på grund av vikande försäljning som i sin tur beror på att antalet Saab-bilar i trafik minskar. 

Larm: Försäljningen av reservdelar till Saab hotad

Sveriges Radio uppger i dag att regeringen vill få ett riksdagsbeslut som gör det möjligt att likvidera Orio – med andra ord att lägga ner det. Det finns redan ett riksdagsbeslut som tillåter försäljning av Orio.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) uppger till Sveriges Radio att: ”regeringen vill utöka statens handlingsalternativ och därmed statens möjligheter att få ut ett så stort värde som möjligt”. 

Gustaf Ljunggren, vd för Orio, säger i ett pressmeddelande att ordalydelsen ”avveckla genom likvidation” är missledande. Han menar att regeringen även vill få möjlighet att bredda verksamheten för att nå lönsamhet. Kort sagt vill regeringen få fler handlingsalternativ.

Orio har sitt huvudkontor i Nyköping och har omkring 180 anställda.

Fotnot: Artikeln har uppdaterats med uttalande från Orios vd.

 
Annons
Annons
Rulla till toppen