Skoda Fabia blir fetare – får bara bensinmotorer

Den fjärde generationen Skoda Fabia bygger på en ny och större plattform, men det blir bara bensin för hela slanten.

Skoda Fabia blir fetare – får bara bensinmotorer

Utgående Skoda Fabia lanserades redan 2014, så det är dags för en ny generation. Försäljningen har dalat på senare år, vilket kanske kan skyllas på tilltagande ålder. En ny Fabia kan skjuta fart på försäljningen.

Det är tydligt att ägarna VAG inte ser Skoda som en spjutspets för den stora satsningen på elektrifiering. Skoda får nöja sig med elbilen Enyaq och laddhybridversioner av Octavia och Superb. Skoda ska istället vara märket för den breda massan av privatpersoner där elbilar fortfarande är framtid och inte nutid.

 

Nya Skoda Fabia är i grunden en nedskalad Octavia, så det finns tekniska förutsättningar för både laddhybrid- och hybridversioner. Men Skoda anser att det blir för dyrt att elektrifiera. Lågt pris är ett starkt säljargument för Fabia-serien.

I motorrummet kommer bara bensinmotorer att hitta ner. I det här segmentet är inte diesel så efterfrågat. Bensinmotorerna är tre- eller fyrcylindriga, den minsta motorn kommer att säljas med och utan turbo. 

De trepipiga motorerna har som mest 110 hästkrafter och ur större fyran kläms 150 hästar fram genom en sjustegad DSG-automatväxellåda.

Nya Skoda Fabia är 11 cm längre än föregångaren, vilket ger 411 cm i längd. Hjulbasen är 256 cm. Längden gör att lastutrymmet sväller med 50 liter till 380 liter under insynsskyddet – det är mycket för klassen. 

Många funktioner känns igen från Octavia, bland annat en 9,2 tum stor pekskärm. Det finns även mindre skärmar om du vill spara en slant. 

Naturligtvis finns en rad assistanssystem i nya Fabia, bland annat filkörningshjälp, skyltavläsning, adaptiv farthållare, parkeringsassistans och döda-vinkel-varning.

 

Det är ännu inte klart om det kommer en ny kombiversion. Den har sålt bra i Sverige, men inte internationellt sett. Om det kommer en kombi så blir det tidigast 2023.

Jag gillar nya Skoda Fabia!
161
21
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.