F1-helg: Äntligen tillbaka – Monacos GP

En glamourhelg väntar! Det är dags för "juvelen i kronan" när Monacos GP gör comeback i F1-kalendern. Svenske Dino Beganovic tävlar också på gatorna i Monte Carlo i helgen.

F1-helg: Äntligen tillbaka – Monacos GP

Uppladdning inför racehelg på en onsdag? Japp, i Monaco börjar man med sedan urminnes tider med träningar redan på torsdagen. Detta för att underlätta för de boende och skapa någon form av flyt i trafiken under torsdag och fredag, istället för att stänga ner hela city tre dagar i rad.

Att Monacos GP är speciellt grundar sig knappast i att det brukar bli bra lopp på stadens gator, det är mer av Följa John. Men det är glamouren och festerna kring helgen som är del av magin. Av den varan blir det inte mycket i år, med publikrestrektioner.

Likväl är jag glad för att detta F1-lopp, ett av fyra som varit med på kalendern sedan starten 1950, är tillbaka.

Dino Beganovic från Linköping ser fram emot karriärens första stadslopp.

Låt oss ändå börja med supportklassen Formula Regional European Championship by Alpine (puh!) där vi hittar svenske Dino Beganovic. Linköpingskillen har haft en tuff inledning på säsongen, men samtidigt hyllats för sin körning. Han ligger för tillfället på plats 13 i tabellen, femma i Rookie-ligan.

- Det här blir en väldigt, väldigt speciell helg, säger Dino Beganovic. Det är mitt första stadslopp någonsin och jag förväntar mig att det blir en häftig upplevelse. Vi har bara ett enda träningspass, så det gäller verkligen att maximera tiden på banan där inför kvalet och försöka lära sig så mycket det bara går. Jag förstår att detta blir en stor utmaning mot de som varit här förut, men jag är extremt laddad och kommer att ge det allt jag har.

På grund av det stora antalet bilar, med över 30 förare till start, kommer fältet under fredagens kval att delas in i två grupper för att underlätta trafiksituationen runt den trånga och tajta stadsbanan.

 

Med över 30 bilar i klassen blir kvalresultatet helt avgörande.

Helgens tider - supportklassen

Torsdag 20 maj
Fri träning: 08.30–09.20

Fredag 21 maj
Kval – Grupp A: 07.55–08.25
Kval – Grupp B: 08.33–09.03

Lördag 22 maj
Race 1: 10.15 (30 min + 1 varv)

Söndag 23 maj
Race 2: 11.50 (30 min + 1 varv)

Du följer klassen på dess YouTube-kanal eller via:
www.dinoracing.se
www.formularegionaleubyalpine.com

McLarens nya livery ör riktigt snygg!

Även Daniel Ricciardo och Lando Norris får nya overaller till helgen.

Över till F1. Monacos GP är det race där förarna brukar passa på att köra med speciell hjälmdesign eller något annat spektakulärt. Vem minns inte 2005 när Red Bull hade fullt Star Wars-tema?

I år är det McLaren som lagt manken till, typ. För en dryg vecka sedan började man meddela att stora nyheter var i antågande. När nyheten väl släpptes visade det sig att allt handlade om ny livery, alltså foliering av bilarna, med Gulf-tema.

Här kan du lyssna på vad jag och resten av gänget på Forza Motorsport-podden tyckte om nyheten: 

Idag onsdag meddelade även Mercedes-AMG Petronas F1 att man kommer till furstendömet med ny livery. Äh, den nya sponsorn TeamViewer har fått ta plats på motorkåpa, frontvinge samt teamkläder. Snark!

Titta, en ny sponsor på Mercedes-bilen!

Låt oss fokusera på det sportsliga. Detta är det race där kvalet är som mest avgörande, med tanke på de begränsade omkörningsmöjligheterna. Således är detta i princip helgens höjdpunkt, missa inte kvalsändningen! 

Om Monaco är en Red Bull- eller Mercedes-bana är frågan alla ställer sig. Sedan 2014, då nuvarande motorreglemente infördes, har Mercedes tagit fyra segrar och Red Bull en (2018). Ferrari segrade 2017.

Men jag håller tummarna för Red Bull och Max Verstappen, som har en "smidigare" bil än Mercedes. En seger för Max (eller Pérez) vore bra för att behålla spänningen i mästerskapet.

 

Helgens tider – Formel 1 

Som vanligt följer du allt på V Sport Motor eller Viaplay Motor, med följande tider: 

Torsdag 20 maj
Träning 1: 11.25
Träning 2: 14.55

Lördag 22 maj
Träning 3: 11.55
Kval: 15.00 (F1-studio från 14.40)

Söndag 23 maj
Race: 14.55 (F1-studio från 14.00)
Highlights: 21.00 (TV10)

 
Jag ska kolla på F1 i helgen!
37
1
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.