Sommarens vägarbeten – här är sträckorna du bör undvika

Under sommaren genomför Trafikverket ett 30-tal stora vägarbeten som kan orsaka omfattande trafikstörningar. Här är hela listan.

Sommarens vägarbeten – här är sträckorna du bör undvika

– Vi bygger nytt, asfalterar om och breddar befintliga vägar, separerar för mötande trafik och underhåller broar och tunnlar. Det skapar ett bättre flöde för trafikanter och näringsliv så att alla ska komma fram smidigt och på ett säkert sätt, säger Jonas Eliasson, tillgänglighetsdirektör på Trafikverket.

Jonas Eliasson, tillgänglighetsdirektör på Trafikverket. Foto: Eva Jonsson.

Sommaren är den bästa tiden för att bygga och laga vägar, men tyvärr krockar det med semestertrafiken. Liksom förra sommaren förväntas många att hemestra vilket ger ett ovanligt högt tryck på vägarna.

Syftet med Trafikverkets vägarbeten i sommar är att bygga bort flaskhalsar i trafiken för att få bättre flöden. Men gör också insatser för att minska risken för akuta vägskador.

  • I Norr- och Västerbotten kommer flertalet arbeten längs samma vägar att påverkas vissa stråk extra mycket. E4 norr om Umeå till Gumboda är en sådan sträcka där det genomförs både beläggningsarbeten och bygger om befintlig E4 till mötesfri väg.

  • Flera förbättringar görs längs E4. Flera beläggningsåtgärder sker mellan Gävle och Härnösand, främst på sträckorna Enånger-Hudiksvall och Timrå-Härnösand.

  • Mellan Eskilstuna och Västerås byggs väg 56 om till mötesfri landsväg mellan Kvicksund och Västjädra (där väg 56 ansluter till E18). Beräknas klart hösten 2022.

  • I Stockholm görs flera förbättringar för kollektivtrafiken, längs E18 mellan Stocksund och Arninge breddas kollektivkörfälten och på Ekerövägen byggs ett kollektivkörfält mellan Nockeby och Tappström i riktning mot Ekerö.

  • I Göteborgs-området byggs en järnvägstunnel till Västlänken med tre centrala stationer, Älvsborgsbron renoveras och Götatunneln förstärks i centralenområdet. De stösta störningarna orsakas av sprängningsarbete i Kallebäcksmotet där trafiken stoppas på E6 på tillfarter till väg 40. Varje vardag 11.20 stängs trafiken av 10 minuter, räkna med långa köer. Startar 28 juni och pågår året ut.

  • Längre söderut byggs E4 ut förbi Ljungby till motorväg och på E4 förbi Jönköping byggs ett extra körfält.
 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.