Skrämmande statistik – så många förare har slumrat vid ratten

Män överrepresenterade – 70 procent har kört trötta.
Annons

Imorgon är det midsommarafton och i och med det drar en av årets allra värsta trafikhelger igång. I år väntas trafiken dessutom bli värre än vanligt sedan många fler tros ta bilen till midsommarfirandet i stället för tåg eller buss, på grund av den rådande pandemin.

En annan oroande faktor är att en ny undersökning gjord av Novus på uppdrag av Circle K, visar att 6 av 10 förare någon kört fast man varit trött. Alarmerande, sedan trötthet är en bidragande orsak i 10 till 40 procent av alla trafikolyckor enligt VTI.

De värsta kålsuparna är män i åldersspannet 18-49 år där 7 av 10 uppger att de har kört trötta och hela 20 procent att de till och med slumrat till vid ratten.

– Det är viktigt att vara uppmärksam på sina egna trötthetssignaler, och inse att det inte går att förutsäga när man blir farligt trött – det kan inget göra – det enda säkra när trötthetskänslan kommer är att avbryta körningen och helst ta en tupplur, säger Anna Anund, Forskningschef på VTI.

 

*Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Circle K under perioden 28/5–1/6 2021. Målgruppen var svenskar i åldern 18–79 år med körkort och tillgång till bil. Undersökningen är genomförd via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger representativa resultat. 1005 intervjuer har genomförts. Deltagarfrekvensen var 57 %.

Annons
Annons
Rulla till toppen