Brabus vässar Mercedes-AMG GLE 63 S Coupé till 800 hk

Brabus 800 SUV Coupe ska klara 0 – 100 km/h-sprinten på 3,4 sekunder.

Brabus vässar Mercedes-AMG GLE 63 S Coupé till 800 hk

Tyska Mercedes-trimmarna Brabus är i farten igen. Ungefär somtidigt som deras moderbolag Mercedes-Benz avslöjade att de ska bli helt elektriska 2030 passade man på att rulla ut ännu en kolfiberstinn, vrålsnabb modell: Brabus 800 SUV Coupe.

Som siffran i namnet skvallrar om rör det sig om en 800 hästkrafter och 1000 newtonmeter stark version av Mercedes-AMG GLE 63 S Coupé.

Den 4,0-liter stora M177 dubbelturbo-åttan under huven har fått behålla fabriksmodellens mildhybridsystem. Effektökningen på 188 hk/150 Nm har åstadkommits med hjälp av Brabus egna styrdon PowerXtra och ett par nya turboaggregat med större kompressorhus och förstärkta axiallager.

Likt Brabus andra modeller går bilen även att beställa i en lite enklare 700-hästarsversion som bara har PowerXtra-dosan installerad.

Brabus verkar inte har rörtden 9-stegade automatlådan eller 4matic+ fyrhjulsdriften i GLE 63 S. Dessa sänder vidare vridmomentet till de smidda, 23 (eller 24) tum stora fälgarna tillräckligt effektivt för att möjliggöra en sprint 0 – 100 km/h på 3,4 sekunder. Inte illa när tjänstevikten är drygt 2,3 ton.

I övrigt har Brabus (som vanligt) strösslat en hel del aerodynamiska kolfiberdetaljer på sin GLE coupé. Mest iögonfallande är dock den nya grillen med två väl tilltagna luftintag.

Luftfjädringen är mekaniskt oförändrad men Brabus 800 SUV Coupe sitter ändå sportigt 25 mm lägre tack vare en utbytt kontrollmodul.

Ljudbilden ska ha förbättrats med hjälp av ett nytt aktivt avgassystem med 90 mm stora ändrör i titan och kolfiber. Systemet gör motorns läte argare i körläget Sport och till ett "subtilt viskande" i Comfort. När man släpper på gasen ska pysljudet från turboaggregatens dumpventiler också vara högljuddare.

Man har inte delat några pressfoton på interiören men enligt Brabus ska denna också ha uppgraderats med en käldsel i läder och Alcantara. Tillvalslistan är lång och invecklad med allt från aluminiumpedaler, nya växelpaddlar och upplysta tröskelplåtar som matchar ljuset i omgivningen.

Vad Brabus 800 SUV Coupe kostar om du kan lyckas hålla dig från att bocka i några extra tillval vet vi inte ännu. Förmodligen går den loss för mera än de drygt 300.000 euro (drygt 3 miljoner kronor) Brabus 800-versionen av vanliga GLE 63 S (utan coupétak) börjar på i Tyskland.

Riktigt frän!
57
13
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.