Smarta glasögon testar medicinsk lämplighet

Artificiell intelligens och ögonspårning ska hjälpa läkare att fatta bättre beslut om patienters medicinska lämplighet att ha körkort.

Smarta glasögon testar medicinsk lämplighet

Läkare är skyldiga att anmäla patienter som inte bedöms vara lämpliga i trafiken till Transportstyrelsen, men det är en svår bedömning att göra. Personer som fortfarande är lämpliga riskerar att bli av med sitt körkort. 

– Människor som inte behöver sluta köra bil ska inte heller tvingas att göra det, säger doktorand Ravi Chadalavada i ett pressmeddelande. 

Ravi Chadalavada leder AI-projektet Dash (Driving Assessment in Healthcare) vid Örebro universitet som utvecklar en teknik med smarta glasögon som hjälper läkare att bedöma om en person klarar av att köra bil.

Ravi Chadalavada med de smarta glasögonen. Foto: Jesper Eriksson.

Foto: Jesper Eriksson.

Glasögonen följer hur blicken rör sig och jämför med trafiksituationen. Programvaran genererar sedan en rapport till läkaren som ett beslutsunderlag. 

– I dag finns inget sätt att veta hur mycket en sjukdom faktiskt påverkar en patients körförmåga. Det är ett problem inom hälso- och sjukvården, läkare kan känna att det är elakt att ta bort körkortet när patienten har kört bil hela sitt liv. Sjukhusen använder bland annat frågeformulär och simulatorer för att bedöma körprestanda, men när vi intervjuade vårdpersonal lärde vi oss att det finns ett stort utrymme för förbättringar på detta område, säger Ravi Chadalavada.

Förra året återkallades 5.176 körkort av medicinska skäl. Den som ville få beslutet omprövat kunde tidigare vända sig till VTI och göra ett simulatortest. I somras togs denna möjlighet bort då Transportstyrelsen inte ansåg att det gav tillförlitligt resultat.

Testerna sker i samarbete med Geriatriska kliniken vid USÖ, Trafikverket, Statens väg- och trafikforskningsinstitut, samt två trafikskolor, en i Örebro och en i Umeå. Arbetet pågår under sju månader och avslutas i mars 2022.

Verkar lovande!
19
4
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.