Pinsam miss i Finland – 900 bilar fick ”KUK” på regskylten

En miss hos finska motsvarigheten till Transportstyrelsen har gjort att 900 registreringsskyltar med bokstavskombinationen "KUK" tillverkats.

Pinsam miss i Finland – 900 bilar fick ”KUK” på regskylten
Foto: Privat Instagram

I Sverige har Transportstyrelsen en lång lista över spärrade bokstavskombinationer som inte får användas på registreringsskyltar, bland annat KUK. Någon sådan lista finns inte i Finland, men i praktiken undviks vissa bokstavskombinationer.

Missen uppmärksammades av en svensktalande kvinna i hamnen vid Hangö, sydväst om Helsingfors. Där såg hon flera nya BMW-bilar med bokstavskombinationen "KUK" på registreringsskylten.

– Jag log när jag tänkte på hur de snart skulle förenas med sina nya ägare. Jag tänkte, kanske lite fördomsfullt, att det var extra kul att det var BMW-bilar och att det blir en kul Instagramstory och det blev det, säger hon till DN. 

Sara Jansson, 49, berättar för DN att hon observerade en Porsche Cayenne med samma ekivoka ord på regskylten.

– Jag blev förvånad att man kan ha en så opassande registreringsskylt. Kanske tjänstemannen skulle ha haft nytta av att kunna det andra inhemska språket.

I Finland är svenska och finska de två officiella språken och alla myndigheter ska hantera båda språken, trots att bara fem procent av befolkningen har svenska som modersmål. Den regionala språkfördelningen skiljer mycket och i vissa delar av landet dominerar det svenska språket. I det finska språket är ord med tre bokstäver ovanliga.

– Efter att vi lät tillverka ett parti med 900 KUK-registernummer började vi få respons om saken. Största delen av partiet från i somras hann vi dra in, men en del av bilarna registrerades med bokstavskombinationen i fråga. I framtiden måste vi se till att motsvarande misstag inte upprepar sig, säger Jarkko Pudas, chef för Transport- och kommunikationsverkets bilregistrering, till Hufvudstadsbladet. 

Alla ägare till KUK-skyltar kan kostnadsfritt byta skylt.

Jag hade behållit KUK-skylten
717
88
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.