Flyktbilen från Norrmalmtorgdramat 1973 säljs på auktion

Vid Norrmalmstorgsdramat 1973 krävde rånarna att få tillgång till en snabb flyktbil, en Ford eller BMW. Polisen valde då att rulla fram en blå Ford Mustang utanför banken. Nu är just den bilen till salu.

Flyktbilen från Norrmalmtorgdramat 1973 säljs på auktion

Det berömda Norrmalmstorgsdramat ägde rum i Stockholm i augusti 1973. Kreditbanken blev utsatt för ett gisslandrama som pågick i sex dagar. Relationen som utvecklades mellan gisslan och rånarna gav upphov till begreppet "Stockholmssyndromet". 

I sin bok "Stockholmssyndromet" berättar rånaren Jan-Erik Olsson om hur han och Clark Olofsson inifrån banken begärde att få en flyktbil:

"Polisen ville ge oss en Volvo men Clark ville ha något häftigare, en Ford eller BMW. Vi fick en blå Ford Mustang."

Mustangen köptes ny av Brasilianska ambassaden 1970 och de ägde den till hösten 1971 då polisman Kenth Svensson köpte bilen. När Norrmalmstorgsdramat med Clark Olofsson och Janne Olsson ägde rum 1973 var Kenth i tjänst och var bland annat nere i det belägrade valvet, där han blev beskjuten. Som väl var klarade han sig oskadd. 

Efter rånet så använde han den som bruksbil tills familjen blev för stor. Den nye ägaren kände inte till historien och började bygga om bilen för dragracing, men när han fick höra om bilens bakgrund avbröt han ombygget och ställde bilen med delar på en torr loge.

 

Mustangen säljs nu på Bilweb auctions oktoberauktion.

– Det är kul att vi får chansen att auktionerna ut en riktig kändis och vi tror bilen kommer locka många intresserade. Mustangen är idag ett väl bevarat renoveringsobjekt som kräver en hel del jobb för att återfå forna dagars glans. Tack vare sitt kändisskap har vi värderat bilen till 200 – 250.000 kr, säger Mathias Björkman, på Bilweb Auctions.

 
Jag är sugen på att köpa flyktbilen!
17
130
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.