Kinesiska staten storägare i Geely-bolag baserat i Göteborg

Volvo Cars har förnekat att Geely har direkta kopplingar till den kinesiska staten. Göteborgs-Posten avslöjar nu att Kina är stor ägare i Geely-bolaget Cevt som utvecklar teknik åt Volvo Cars och andra Geely-märken.

Kinesiska staten storägare i Geely-bolag baserat i Göteborg
Volvo Cars och Geely har ihärdigt förnekat direkta kopplingar till den kinesiska staten. GP avslöjar att Geely-bolaget Cevt i Göteborg har den kinesiska staten som storägare.

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson satt fram tills nyligen i styrelsen för Cevt och borde rimligen känna till de större ägarna. Ändå har han flera gånger förnekat kopplingar till den kinesiska staten och framhållit Geely Holding som ett privatägt företag.

När GP när konfronterar honom om Cevts ägarförhållanden är han inte lika kategorisk.

– Vi måste titta på den frågan, blir nu svaret.

Håkan Samuelsson har förnekat kännedom om kinesiskt statligt ägande i Geely-företaget som han suttit i styrelsen för. Nu är tonen annorlunda och han ska kolla upp saken.

Cevt är baserade i Lindholmen Science Park i Göteborg och utvecklar teknik åt Volvo Cars och Geely. Namnet är en förkortning för China-Euro Vehicle Technology.

Företaget har bland annat tagit fram CMA-plattformen som används i Volvo XC40, Polestar 2 och Lynk & Co 01. I dagsläget har de stort fokus på att ta fram mjukvara för självkörande bilar och uppkopplade molntjänster.

Cevt har omkring två tusen anställda varav de flesta arbetar i Göteborg.

Cevt har utvecklat CMA-plattformen som används för XC40 och Polestar 2. De jobbar också med teknik för självkörande bilar och molntjänster.

Göteborgs-Polsten har granskat det kinesiska bolagsregistret och funnit en koppling till den kinesiska staten via två bolag som heter Hubei Jiyun Yangtze River Industry Partnership och Xi'an Jixiang Automobile Industry Partnership. GP hävdar att den kinesiska staten är den verkliga ägaren till dessa bolag. 

Volvo Cars PR-chef Jenny Åström skriver till Göteborgs-Posten att det inte finns några skäl att kommentera saken eftersom "alla relevanta ägarförhållanden" redovisas i prospektet som togs fram inför börsnoteringen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.