Lättare för diabetiker att ta körkort

Typ 1-diabetes behöver inte längre vara ett hinder för den som vill ta körkort för lastbil och buss eller taxiförarlegitimation. Transportstyrelsen ändrar de medicinska kraven vid årsskiftet.

Lättare för diabetiker att ta körkort

Med de nya reglerna görs en riskbedömning för lågt blodsocker (hypoglykemi). Det innebär att fler kan få körkort och lastbil och buss eller ta taxiförarlegitimation. Liksom tidigare är det hårda krav på behandling med insulin.

– Reglerna ändras eftersom vi i dag har mer kunskap om diabetes. Det har skett en utveckling i hur sjukdomen behandlas och de hjälpmedel som finns för att hålla koll på sin blodsockernivå. Det gör att risken av att drabbas av för lågt blodsocker i dag är mindre jämfört med hur det såg ut för tio år sedan, säger Sara Magnusson, utredare på Transportstyrelsen. 

Det blir också förändrade krav på hur ofta personer med diabetes typ 1 måste lämna läkarintyg om sin sjukdom. För vissa kan det betyda att kravet på läkarintyg glesas ut och för andra kan intervallerna bli tätare.

Kravet på att lämna synintyg tillsammans med läkarintyget försvinner. Om och hur ofta synintyg ska lämnas kommer i stället att prövas utifrån reglerna om syn.

De nya medicinska kraven för körkort med diabetes gäller från och med den 1 januari 2022.

Bra förändring.
107
1
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.