Risken stor att Svenska rallyt flyttas till Finland

På grund av bristen på snö i Värmland de senaste åren togs beslutet att flytta det svenska VM-rallyt i februari 2022. Nu är risken stor att rallyt hamnar i Finland!
Annons

Svenska rallyt har varit med i kalendern ända sedan rally-VM startade 1973, och har haft Värmland som bas hela tiden. Som enda VM-tävling som körs på snö är vinterväglag centralt för rallyts existens. Och det senaste decenniet har vägarna i Värmland sällan lyst vita.

Därför utredde arrangören Rally Sweden städerna Östersund, Luleå och Umeå som alternativa tävlingsplatser. Valet föll på Umeå, som är betydligt mer snösäkert än Karlstad och Värmland.

För sex veckor sedan skulle Svenska Rallyt ha presenterat sträckorna i Umeå. Men de är ännu inte klara.

– Vi är under press, erkänner rallyts vd Glenn Olsson till Västerbottens-Kuriren.

Det är förhandlingarna med markägare som kört fast. Där finns också flera samebyar som har sitt vinterbete i område, och de har inte varit särskilt sugna på att renarnas matro skulle störas av rallybilar.

I ett brev till Länsstyrelsen i Västerbotten den 27 november skriver Glenn Olsson:

– Nästa vecka är lite av en ödesvecka för oss med tillstånden från samebyar och skogsbolag. Om jag den 7 december inte kan garantera att vi kan köra ett VM-rally kring Umeå är sannolikt att WRC Promoter/FIA tar över processen.

Alternativet för FIA är norra Finland. Och SVT Sports rallyexpert Jonas Kruse är orolig för konsekvenserna.

– Risken är stor att Sverige förlorar rallyt. 2022 är ju också sista året på kontraktet, säger han till SVT.

2021 blev det svenska VM-rallyt inställt på grund av rådande covid-situation.

Annons
Annons
Rulla till toppen