Nya superpolisbilen stöter på patrull – IMY ger rött ljus åt 360-kameran

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har granskat tekniken som utvecklats till de nya polisbilarna. Resultatet är bland annat tydliga begränsningar för civila polisbilar.

Nya superpolisbilen stöter på patrull – IMY ger rött ljus åt 360-kameran
De flesta av de nya polisbilarna är Volvo XC60 med 235 hk dieselmotor.

De nya polisbilarna har bland annat hastighetsradar, fem kameror som tillsammans ger 360 graders runtomsikt ger möjlighet att automatiskt läsa av regskyltar på omgivande bilar. Det finns också interna videokameror och mikrofoner för att spela in förhör.

Bilarna var tänka att tas i full bruk under hösten, men polisen valde att vänta med att ta den nya tekniken i bruk i väntan på granskning av Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). 

IMY ger nu grönt ljus för målade polisbilar att använda den nya tekniken, men polisen ska få instruktioner för hur tekniken ska användas.

För omålade civila polisbilar sätter IMY stopp för användning av 360-kamerorna om det inte finns en konkret riktad brottsmisstanke. Med andra ord kan en civil polisbil inte "tråla" längs med vägarna i jakt på bilar som är kopplade till kriminella eller som har körförbud.

Enligt polisen fanns det "risker för målkonflikter mellan förmågan att effektivt förebygga och bekämpa brott å ena sidan och den personliga integriteten å andra sidan", uppger Dagens PS.

 
Synd att civila polisbilar får begränsningar med sina 360-kameror
537
208
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.