Slutet på en era: Här är sista V12-modellen från BMW

BMW tar farväl av V12-motorn med specialversionen The Final V12.
Annons

BMW har utrustat sina lyxigaste och dyraste modeller med V12-motorer sedan motortypen debuterade i E32-generationen av 7-serien år 1986. 36 år senare tar märket farväl med en begränsad specialvariant av M760i xDrive kallad The Final V12.

12 exemplar ska byggas. Samtliga kommer vara fullutrustade, ha specialdesignade 20-tumshjul och diverse emblem och märken som utmärker dem från övriga bilar. Den 6,6 liter stora motorn har dock samma effekt som övriga M760i xDrive-modeller, alltså 609 hästkrafter och 850 Newtonmeter.

För att få köpa ett exemplar av jubileumsvarianten kräver BMW att man måste ha ägt flera av märkets V12-modeller sedan tidigare. Priset hamnar på omkring två miljoner kronor. De sista bilarna kommer att byggas i sommar.

Den kraftfulla och mjukgående men bensinslukande V12-motorn kommer att ersättas med mindre motorer. BMW har tidigare sagt att nästa generation av 7-serien kommer att erbjudas med bensin-, diesel- och eldrift. I det sistnämnda utförandet blir modellbeteckningen i7.

BMW:s V12-motor kommer att leva vidare i bilar från undermärket Rolls-Royce, som kommer att använda den fram till år 2030.

 
 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen