Polis: ”Mittfilsmaffian” är en trafikfara

Bilister som inte håller till höger på motorvägen orsakar både olyckor och köer, enligt trafikpolisen.
Annons

Många bilister på de trefiliga motorvägarna genom Stockholm beter sig regelvidrigt bakom ratten, vilket både leder till olyckor och begränsad framkomlighet. Det säger trafikpolisen Michael Wäneus till Mitt i Stockholm.

– Använd det körfält som är längst till höger, hur svårt ska det vara. Den så kallade mittfilsmaffian är ett stort problem i Stockholmstrafiken, säger han till tidningen.

På vägar där hastighetsgränsen är 80 km/h eller högre är det förbjudet att köra om på höger sida. Det gör att de som slentrianmässigt kör i mittfilen låga hastigheter kan skapa köer, eftersom de i praktiken då blockerar två av vägens tre körfält.

Det förekommer också att folk struntar i reglerna och kör om på höger sida ändå, vilket enligt Michael Wäneus kan leda till kollisioner.
– När någon kör långsamt i mittenfilen vill bilister från både det högra och vänstra körfältet köra om. När de sedan ska placera sig i mittfilen kolliderar de. Dessa onödiga trafikolyckor kostar samhället enorma summor, säger han till Mitt i.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Här är reglerna

  • Huvudregeln är att omkörning alltid ska ske på vänster sida om andra fordon. Undantaget är vägar som har flera körfält i samma riktning och där hastighetsgränsen är 70 km/h eller lägre – här får man köra om i det körfält som är mest lämpligt. Den som kör om på höger sida där det inte är tillåtet riskerar 1.000 kronor i böter.
  • Det vänstra och mittersta körfältet ska användas för omkörningar – i andra fall ska man alltid använda det körfält som är längst till höger. Det är inte tillåtet att utan anledning köra i det mittersta körfältet under långa perioder, eller att köra överdrivet sakta i mittfältet. De som inte följer dessa regler riskerar 500 kronor i böter.

 
 

Annons
Annons
Rulla till toppen