Polis kritiserar mittfilsmaffian: ”Onödiga olyckor”

Bilister som inte håller till höger på motorvägen orsakar både olyckor och köer, enligt trafikpolisen.

Polis kritiserar mittfilsmaffian: ”Onödiga olyckor”
Foto: Holger Ellgaard

Många bilister på de trefiliga motorvägarna genom Stockholm beter sig regelvidrigt bakom ratten, vilket både leder till olyckor och begränsad framkomlighet. Det säger trafikpolisen Michael Wäneus till Mitt i Stockholm.

– Använd det körfält som är längst till höger, hur svårt ska det vara. Den så kallade mittfilsmaffian är ett stort problem i Stockholmstrafiken, säger han till tidningen.

På vägar där hastighetsgränsen är 80 km/h eller högre är det förbjudet att köra om på höger sida. Det gör att de som slentrianmässigt kör i mittfilen låga hastigheter kan skapa köer, eftersom de i praktiken då blockerar två av vägens tre körfält.

Det förekommer också att folk struntar i reglerna och kör om på höger sida ändå, vilket enligt Michael Wäneus kan leda till kollisioner.
– När någon kör långsamt i mittenfilen vill bilister från både det högra och vänstra körfältet köra om. När de sedan ska placera sig i mittfilen kolliderar de. Dessa onödiga trafikolyckor kostar samhället enorma summor, säger han till Mitt i.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jag håller mig alltid till höger när jag inte kör om.
393
31
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.