Snö och is på bilen kan ge dryga böter

Att köra omkring med bilen full av snö och is kan innebära både böter och indraget körkort.

Snö och is på bilen kan ge dryga böter

Så här under vintern kan det vara lockande att strunta i borsten och skrapan och köra iväg med bilen full av snö och is. Att stå ute i snöstormen med frusna fingrar är ingen höjdare och snön blåser ju ändå bort när man kommer upp i fart, kanske man tänker.

Men att ge sig ut och köra utan att kunna se ordentligt genom rutorna, och med fullt av snö på huv och tak, är inte trafiksäkert. Och får polisen syn på dig riskerar du att åka dit för vårdslöshet i trafik.

– Man ska framföra fordonet på ett säkert sätt. Har man bara skrapat en liten glugg i framrutan har man inte gjort det. Så det skulle jag definitivt rapportera, säger Maria Rosander, polisens regionala samordnare för trafik region mitt och före detta trafikpolis.

Det är upp till polisen att på plats bedöma situationen. Flera parametrar spelar in, men om det anses att man gjort ett medvetet risktagande kan man bli fälld i rätten för vårdslöshet i trafik. Påföljden blir indraget körkort, dagsböter och, i grova fall, fängelse.

Även om man har fri sikt genom rutorna kan man åka på böter om man kör omkring med snö på bilen. Även detta kan utgöra vårdslöshet, men kan också få en ordningsbot för att ha medfört last på ett otillåtet sätt. Priset: 1.500 kronor. Det är också viktigt att se till att registreringsskylten är väl synlig och inte täckt av snö – är den inte det blir det ytterligare 1.500 kronor i böter.

 
 
 
 
 
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.