Elbilar och lyxmodeller driver upp vinsten hos Mercedes

Mercedes-Benz kommer att fokusera på lyxmodeller och elbilar under 2022. Det är nämligen där de tjänar pengar. Stora pengar.
Annons

Under förra året mer än fördubblade Mercedes-Benz sin vinst.

Vinsten före räntor och skatter (Ebit) steg under 2021 till 13,9 miljarder Euro (ca 146 miljarder kronor) – en kraftig ökning från fjolårets 6,8 miljarder Euro. Och detta trots att försäljningen av fordon sjönk med fem procent!

Elbilar och lyxmodeller driver upp vinsten hos Mercedes
Ola Källenius, Mercedes-Benz svenske vd, kan se tillbaka på ett bra 2021.

Förklaringen: Vinsten från toppmodellerna i utbudet steg med 30 procent och vinsten från elpersonbilar steg med hela 64 procent! I vinstsiffrorna ingår också avknoppningen av Mercedes kommersiella fordon.

Inte undra då på att företaget säger i sin rapport att de kommer att prioritera försäljning av toppmodeller och elbilar under 2022.

Men det finns också moln på himlen: Bristen på halvledare kommer att leva kvar. Det finns också andra problem med leverantörskedjorna och en ökning av råvarukostnader.

– Förutom fokus på kostnadseffektivitet och bättre kontroll över komponentkedjan har vi tre prioriteringar: skala upp vår elbilsoffensiv, accelerera utvecklingen av mjukvara för våra bilar och bygga ut vår lyxbilsaffär, säger företaget svenske vd Ola Källenius.

Man förväntar sig sälja ”något fler” bilar än förra året, med fokus på modeller med högre marginaler.

För den som vill fördjupa sig i resultatrapporten finns den här

Annons
Annons
Rulla till toppen