Ägarna: Volvos driftsäkerhet blir allt bättre

Driftsäkerheten har förbättrats för märken som Jaguar, Renault och Tesla visar vår återkommande revidering baserad på enkäter från ägarna.
Annons

Över 50 000 bilägare har betygsatt sina bilar i vår unika databas Bilguiden. Betygsätt din bil du också så bjuder vi på en månads gratis Premium-medlemsskap! Där betygssätts allt från bagageutrymmet och fjädringskomforten till totalekonomin. Däribland också nivån på problemfriheten. Dessa omdömen i procent omvandlar vi till betyg för respektive märke i delmomentet ”Driftsäkerhet” i biltesterna.

Hur en helt ny bilmodell kommer att hålla ihop står förstås skrivet i stjärnorna; det som finns att gå på är hur märket skött sig på senare år. Varje år flyttas därför perioden vi tittar på fram ett snäpp. Då visar det sig vilka märken som rör sig uppåt, neråt eller stått still sedan sist. Det gjordes av olika anledningar ingen revidering 2021 varför förändringarna nedan är gentemot betygen 2020.

Vinnare – de som förbättrar sig mest

 
 
Ägarna: Volvos driftsäkerhet blir allt bättre
Jaguar tar till synes ett rejält kliv i rätt riktning, något som misstänks bero på att allt fler Jaguar-ägarbetyg gäller elbilen I-Pace.

Jaguar gör ett fantomhopp och går från det sämsta betygskategorin 0,5 ända till 3,5, en ökning med 3,0. Elbilen I-Pace står där för en växande andel av betygen och höjer uppenbarligen problemfrihetsbetyget.

Näst störst förbättringar gör Renault (nytt betyg 3) respektive Tesla (nytt betyg 2,5) som båda två höjer sig två hela betygssteg. Tredje största förbättringarna gör Hyundai, Volkswagen och Volvo som alla tre höjer sig ett och ett halvt betygssteg.

Förlorare – de som försämrar sig mest

 
 
Ägarna: Volvos driftsäkerhet blir allt bättre
BMW är ett av märkena vars betyg för driftsäkerhet sänkts. Det återstår att se hur märkets nya serie elbilar (på bild i4 M50) kommer att påverka det.

Ingen gör något totalras, men fyra märken sänker sig alla med ett helt betygssteg: BMW, Ford, Kia och Nissan. En stor grupp på sju märken försämrar sitt betyg med ett halvt steg: Citroën, Fiat, Honda, Lexus, Mazda, Mercedes och Suzuki.

Men viktigare än senaste förändringen är förstås själva betyget. Här kommer hela listan:

 
 

Hela listan – märke för märke

Betyg (1–5) Bilmärke Förändring
2,5 Alfa =
4 Audi 1
2,5 BMW -1
3,5 Chevrolet 0,5
2 Citroën -0,5
4 Cupra Ingen uppgift
2,5 Dacia =
3 Fiat -0,5
2,5 Ford -1
3 Honda -0,5
3 Hyundai 1,5
3,5 Jaguar 3
2,5 Jeep 1
2,5 KIA -1
3,5 LandRover =
4,5 Lexus -0,5
2,5 Mazda -0,5
2,5 Mercedes -0,5
3,5 MG i.u.
3,5 Mini 0,5
3 Mitsubishi 0,5
3 Nissan -1
3 Opel =
3 Peugeot =
4 Polestar i.u.
3 Porsche =
3 Renault 2
3,5 Seat =
3,5 Skoda 0,5
4,5 Subaru 0,5
4 Suzuki -0,5
2,5 Tesla 2
4 Toyota =
3 Volvo 1,5
3,5 VW 1,5

Stämmer listan, tycker du? Om inte: har du satt betyg på din bil? Gör gärna det så får vi ett bättre underlag! Som sagt får du också en månads gratis premium-medlemskap här på vår sajt som tack för besväret:

Sätt betyg på din bil!

 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen