Här blir det omkörningsförbud på E4 i påsk

Ett tillfälligt omkörningsförbud ska minska olyckorna på E4 mellan Gävle och Tönnebro.
Annons

Vissa tider under påskhelgen kommer det råda omkörningsförbud längs den fem mil långa 2+1-sträckan mellan Gävle och Tönnebro.

Vägsträckan blir tungt trafikerad när många åker söderifrån för att fira påsk i fjällen. Att förbjuda omkörningar under de värsta timmarna ska både minska antalet olyckor och skapa ett jämnare trafikflöde.

Erling Arvidsson, gruppchef på polisens trafiksektion i region Mitt, medger att tilltaget kommer att göra att trafiken går långsamt – men att det samtidigt minskar risken för olyckor och långvariga, stillastående köer.
– Det blir en olycksrisk när vägen går från två till en fil. Då kan det bli stopp väldigt länge, om räddningspersonalen står längst bak i kön. Med den här metoden blir det inga stillastående köer, säger han till auto motor & sport.

50–70 km/t

Om allt flyter på gissar Erling Arvidsson med att trafiken kommer rulla i mellan 50 och 70 km/t. Omkörningsförbudet gäller oavsett hur fort den framförvarande bilen kör.

Åtgärden har använts på vägsträckan runt påsk under flera år, och enligt polisen fungerar det bra.

Information om förbudet kommer finnas på digitala skyltar längs vägen, och trafikpolisen kommer att vara på plats för att bevaka. Den som bryter mot omkörningsförbudet riskerar 3 000 kronor i böter.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Omkörningsförbudet gäller följande tider:

  • För norrgående trafik, onsdag 13 april kl. 13–22
  • För norrgående trafik, skärtorsdag 14 april kl. 13–22
  • För södergående trafik, påskdagen 17 april kl. 13–22
  • För södergående trafik, annandag påsk 18 april kl. 13–22

Annons
Annons
Rulla till toppen