Arbetare fast i VW-fabrik – företaget arrangerar filmkvällar och träning

Kina är mitt i sitt värsta coronautbrott på två år. Då får VW-arbetarna inte lämna fabriken.
Annons

Trots landets nolltolerans mot covid-19 är Kina mitt i ett av de värsta coronautbrotten sedan pandemin började. Myndigheterna svarar med stenhårda nedstängningsåtgärder som drabbar tiotals miljoner människor i flera stora städer.

För att trots detta kunna fortsätta bygga bilar lät Volkswagen tiotals frivilliga arbetare sova i företagets fabrik i Shanghai, för att skapa en form av slutet system inom anläggningsområdet. Det fungerade en stund, men när nedstängningen fortsatte fick man snart slut på delar till bilarna, och fabriken tvingades till ett stopp ändå.

Men arbetarna får fortfarande inte åka hem. De hårda nedstängningsreglerna tvingar dem att stanna där de är, och nu gör företaget vad de kan för att hålla människorna sysselsatta.

Enligt en kopia av ett schema som Bloomberg tagit del av börjar dagen klockan 10 med en promenad runt fabriken. Mellan 11 och 13 är det lunch och vila, följt av filmvisning och kortspel på eftermiddagen. Klockan 16 är det konditionsträning, sedan dusch, middag och filmvisning igen. Alla arbetare måste testa sig för corona varje morgon.

Nedstängningen har inte bara drabbat Volkswagen – stora delar av industrin är på paus, och man räknar med att 20 procent av produktionskapaciteten är borta.

Teslas Shanghai-fabrik har stått stilla sedan den 28 mars, skriver Bloomberg. Även underleverantören Bosch stängde ned två av sina fabriker i måndags, medan två andra håller produktionen igång med hjälp av samma closed loop-system som Volkswagen försökte med.

 
 
 
 
 
 
 
Annons
Annons
Rulla till toppen