Färre Fordar på våra gårdar? Ford i Sverige hårdbantar

Antalet Ford-handlare i landet ska minskas drastiskt när generalagenten Hedin Bil "effektiviserar distributionskanalen".
Annons

Från 30 till 5 – Fords svenska generalagent, Hedin-koncernen, slimmar nu det amerikanska märkets återförsäljarnätverk rejält. 26 bilhandelsföretag blir av med sina återförsäljarskap och kvar blir endast Hedin Bil själva tillsammans med fyra andra.

Själva biltillverkaren i USA tog nyligen beslutet av dela sig itu för att bilda ett separat elbilsföretag, Ford Model e. Ett väl tajmat beslut, kan tyckas, när försäljningen av bensinbilar nu börjat rasa i hemlandet på grund av allt dyrare bensinpriser. Till 2024 ska Ford nu lansera sju nya elbilar i Europa.

Färre Fordar på våra gårdar? Ford i Sverige hårdbantar
Så här kommer Fords återförsäljarnätverk att se ut i Sverige framöver.

I Sverige rör det sig nu om en ”konsolidering”, enligt generalagenten Hedin HMC Motor Company, som samtidigt byter namn. Antalet återförsäljare ska kapas för att ”effektivisera distributionskanalen” och ”skapa ett högre fokus på Ford-varumärket och öka såväl i marknadsandelar som i lönsamhet”, uppger man.

– Vi genomför denna förändring för att skapa ett större fokus på Ford-affären i Sverige tillsammans med våra återförsäljare. Vi har stora ambitioner i att öka våra marknadsandelar i landet på såväl person- som transportbilssidan och en viktig nyckel till detta är att ha en organisation som är dedikerad, fokuserad och som verkligen vill satsa på Ford, säger John Hurtig, vice vd på Hedin HMC Motor Company, i ett uttalande.

De fem återförsäljarna kommer att förfoga över totalt 66 försäljningspunkter, med en tydlig geografisk uppdelning mellan sig:

Återförsäljare  Geografiskt ansvarsområde
Bilbolaget Nord Norrland 
Bilbolaget Personbilar Södra Norrland ( Sundsvall – Roslagen) 
Brandt Fordon Nordvästra Sverige inkl. Värmland & Dalarna
Holmgrens Bil Sydöstra & Mellan Sverige
Hedin Bil Mölndal AB Södra, Västra Sverige samt Stockholm/Mälardalen

De övriga Ford-handlarna som blir av med sina återförsäljarskap kommer att fortsatt representera bilmärket tills avtalsperioden löper ut den 2 december 2022.

Annons
Annons
Rulla till toppen