Larm: Stor brist på vinterdäck väntas i år – leder till högre priser

Kriget i Ukraina kan leder till brist på många vinterdäck. Högre priser att vänta för den som lyckas få tag på däck.

Larm: Stor brist på vinterdäck väntas i år – leder till högre priser

De vinterdäck som säljs i Norden är till stor del tillverkade i Europa, oftast i Ryssland. Kriget i Ukraina gör att många däcksfabrikanter stänger ner sin ryska verksamhet.

Hur stor andel av de nordiska vinterdäcken som tillverkas i Ryssland varierar från märke till märke. Nokia gör åtta av tio av sina vinterdäck i Ryssland medan Goodyear inte har någon tillverkning där alls. 

Ett annat problem som drabbar alla däcksfabrikanter är att nästan all kimrök och många oljor som används vid tillverkningen av däck i Europa kommer från Ryssland, Ukraina och Belarus. 

– Kriget kommer därför sannolikt att få stor påverkan på tillgången på kimrök i såväl Europa som globalt och det är uppenbart att det skapar en oro bland däck- och gummitillverkarna för att det nu ska uppstå en bristsituation, säger Thomas Sörensson, vd för Enviro, ett företag som återvinner kimrök från gamla däck.

Även däckskedjan Däckia ser en hotande brist på vinterdäck inför höstens däckbyten och tror på stigande priser.

– Vi tror att det kommer att bli en allmän brist av vinterdäck i Sverige den kommande säsongen. Främst med anledning av kriget i Ukraina. Som det ser ut i dagsläget kommer Däckia att ha god tillgång på vinterdäck, säger Däckias presstjänst i ett uttalande till Carup.

– Ja, priserna har gått upp. Huvudsakliga drivkrafter för detta är ökade råmaterialkostnader, ökade produktionskostnader, ökade transportkostnader samt inflation.

Ajdå! Jag ska köpa vinterdäck den kommande säsongen.
76
115
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.