Undersökning: 8 av 10 bilister stör sig på mopedbilar

Mopedbilar blir allt vanligare. Hela 78 procent av bilisterna irriterar sig på mopedbilarna eller dess förare, visar en ny undersökning.

Undersökning: 8 av 10 bilister stör sig på mopedbilar

I slutet av 2021 fanns det drygt 16 000 mopedbilar registrerade i Sverige, en fördubbling sedan 2016.

Mopedbilarna väcker känslor hos många bilister. 78 procent av Sveriges bilförare stör sig på mopedbilar eller dess förare, enligt en undersökning som Kantar Sifo genomfört.

60 procent stör sig på att det blir köer när mopedbilar kör på vägar med högre hastighetsgräns än 50 km/h och 46 procent anser att mopedbilarna är så långsamma att det blir trafikfarligt. Närmare en fjärdedel (24 procent) anser att de är i vägen.

– Irritationen är farlig för i kombination med stress över att komma fram till sin destination, kan den leda till att bilister tar högre risker för att köra om än vad de annars skulle ha gjort, säger Markus Ljungblad, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring. 

Irritationen hos de svenska bilisterna gäller inte bara mopedbilarna i sig, utan även de som kör dem. Drygt en tredjedel (34 procent) irriterar sig på förarna eftersom de "inte har riktigt körkort och därför saknar viktig trafikkunskap", 29 procent tycker att mopedbilsförarna är dåliga på att släppa förbi medtrafikanter och elva procent anser att mopedbilsförarna är "bortskämda ungar".

 
Jag stör mig på mopedbilar!
194
29
Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.