Stramare regler för studentflak och cruising

Transportstyrelsen har förtydligat reglerna för bilkorteger och studentflak. Avsikten är att göra det enklare att bedöma vad som är ok och vad som inte är det.
Annons

– Vi har velat göra tydligare vad som är tillåtet och vad som inte är det, säger Niclas Nilsson, utredare på Transportstyrelsen.

Tidigare har det funnits undantag från kravet på hur många personer som får åka i ett fordon, samt åka studentflak trots att det normalt inte är tillåtet alls att färdas på släpfordon. Nu ska reglerna göras tydligare.

De nya reglerna träder i kraft den 1 januari 2023.

Nya regler för cruising

Det ska vara tillåtet att över kortare sträckor köra personbilar med fler passagerare än vad bilen är registrerad för. Men: Det gäller bara i kortege, uppvisning eller liknande och det måste handla om anordnade arrangemang. Hastigheten får inte överstiga 20 km/h.

– Det måste finnas sätesplats till alla i bilen. Det är inte tillåtet att till exempel sitta på karossen. Det är inte heller tillåtet att köra till eller från arrangemanget med fler än det antal passagerare fordonet är registret för, säger Niclas Nilsson.

Regler för flakåkning

Även i fortsättningen ska det kunna vara tillåtet att åka flakåkning vid arrangemang som skolavslutningar, karnevaler eller liknande trots att fordonet inte är godkänt för persontransporter.

Men nu blir det tydligare att det är endast tillåtet i direkt samband med arrangemanget. Det har förekommit flakåkning innan och efter själva tillställningen med olyckor som följd.

– Det ska vara tydligt att detta är undantag från de vanliga reglerna, säger Niclas Nilsson.

Om reglerna inte följs kan polisen utdöma böter för brott mot 4 kap, 6§ trafikförordningen som säger att i en bil får inte fler passagerare tas med än den är registrerad för.

Här hittar du transportstyrelsens föreskrifter för den som vill studera reglerna i detalj.

Annons
Annons
Rulla till toppen