Lista: Så minskar du dina utsläpp – utan elbil

Laddhybrider och elbilar säljer som aldrig förr. Den tidigare klimatbilsbonusen har gjort det ekonomiskt möjligt för många att köra elektrifierat, men nu när bonusen är slopad blir bilarna dyrare att köpa. Vill du köra en bil med lägre utsläpp är det dessa alternativ du ska titta närmare på.
Annons

– Idag är de bästa alternativen till elbil en etanol- eller biogasbil, eller en dieselbil tankad med syntetisk diesel, HVO100. Med etanol E85 sjunker utsläppen med ungefär 50 procent jämfört med en bensinbil, med biogas eller HVO100 kan de sjunka till nästan noll, säger Carl-Erik Stjernvall, hållbarhetsansvarig på Riksförbundet M Sverige.

Till skillnad från elbilar kostar en etanol- eller biogasbil ungefär lika mycket som motsvarande bensinbil. Köper man en ny bil slipper man också undan malusskatten, och biogasbilar är även tillåtna att köra i de strängaste miljözonerna – som annars är förbehållna elbilarna.

I Sverige finns det idag cirka fem miljoner bilar i trafik. Ungefär 450 000 av dem är elbilar eller laddhybrider, knappt 200 000 är etanolbilar, men bara cirka 40 000 kan köras på biogas.

– Många fler nybilsköpare borde titta på alternativen om en elbil blir för dyr och malusskatten också känns hög, menar Carl-Erik Stjernvall. 

De bästa sätten att minska dina utsläpp utan elbil:

1. Vätgas

En ovanlig biltyp, och de är dessutom ofta betydligt dyrare än elbilar. Antalet tankställen är mycket få i Sverige. Vätgas kan framställas lokalt och även om tekniken medför en del energiförluster kan det vara ett alternativ för framtiden. Det går snabbt att ”ladda” och de lokala utsläppen är noll.

2. Biogas

Svensk fordonsgas innehåller nästan bara förnybar biogas, till skillnad från många andra länder i Europa som använder fossil naturgas. Utsläppen sjunker med upp till 95 procent, men det finns alldeles för få tankställen för gas, särskilt i norra Sverige. Priset på gas kan skilja sig mycket mellan olika städer. Gasbilar får köra inom miljözon 3 så länge utsläppsklassen är minst Euro6.

3. HVO100

Sänker dieselbilens utsläpp med cirka 95 procent, men har ett högre literpris än vanlig diesel. Ser man till klimatnyttan per krona, inklusive besparingen i att inte köpa någon elbil, kan detta vara ett billigt sätt att minska sin klimatpåverkan. Godkännande från biltillverkaren krävs dock för att tanka HVO100.

4. Etanol, E85

Det går åt cirka 30 procent mer bränsle jämfört med om man kör på bensin, men totalt minskar ändå utsläppen med 50 procent. E85 finns på de flesta mackar, och saknas det går bilen lika bra på bensin.

5. Snålkörning

Att köra defensivt kan minska förbrukningen – och därmed utsläppen – med ungefär tio procent. Det förbättrar dessutom trafiksäkerheten.

6. ”Gör ingenting”

Tack vare reduktionsplikten innehåller all diesel som säljs idag i snitt 30 procent förnybart innehåll. Den som tankar vanlig diesel har alltså sänkt sina utsläpp med ungefär 30 procent. Motsvarande minskning för bensin är väsentligt lägre, bara 7,8 procent.

7. Syntetisk bensin

För närvarande har bensinbilen sämst potential att sänka sina utsläpp. Syntetisk bensin, eller e-bränsle, förekommer bara på försök. I vissa fall kan dock en bensinbil konverteras för att kunna köras på etanol eller biogas.

Källa: Riksförbundet M Sverige

Annons
Annons
Rulla till toppen