Klart: Dieselpriset kan sänkas med 5,50 kr/l

Tidöpartierna eniga om att sänka reduktionsplikten 2024. Ger både billigare bensin och diesel.
Annons

Regeringen har tillsammans med Sverigedemokraterna enats om att minska reduktionsplikten, vilket kan sänka dieselpriset med 5,50 kr per liter och bensinen med en krona.

– Det har visat sig att reduktionsplikten inte är effektiv klimatpolitik. Vi väljer i stället att värna hushållen som pressas hårt i denna svåra ekonomiska situation, skriver partiledarna på DN Debatt.

I år ligger reduktionsplikten på diesel på 30,5 procent och 7,8 procent för bensin. Från och med den 1 januari 2024 kommer båda nivåerna att ligga på sex procent. Om tidigare regelmässiga höjning skulle införts hade reduktionsplikten varit 40,5 respektive 12,5 procent under 2024.

De fyra partierna har länge varit ense om att sänka reduktionsplikten, men haft olika syn på hur mycket. SD har krävt noll procents reduktionsplikt.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kallar sänkningen för en mycket stor seger, särskilt för ”vanligt hederligt folk som inte bor i storstad”.

Tidöpartiernas beslut får inte oväntat hård kritik från Miljöpartiet:

– Jag kan inte dra någon annan slutsats än att regeringen nu övergett klimatmålen. Genom att först tvärnita elektrifieringen och nu öka importen av bensin och diesel kommer utsläppen från transporterna att öka, inte minska, skriver språkröret Märta Stenevi på Twitter.

På DN Debatt skriver de fyra partiledarna att biobränslet gör större nytta för den tyngre trafiken som är svårare att elektrifiera. Tidöpartierna vill också gynna elektrifieringen genom ”kraftigt på utbyggnad av elsystemet och på laddstolpar i hela landet”.

Preem menar att det inte är säkert att drivmedelspriserna blir så låga som förväntat eftersom produktionen redan ställts om till biodrivmedel.

Annons
Annons
Rulla till toppen