Klart: Svensk miljardär köper Saab-fabriken

”Det är spännande saker på gång och det kan bli bilproduktion igen, det är mycket möjligt”, säger miljardären Svante Andersson, som köpt den gamla Saab-fabriken.
Annons

Miljardären Svante Andersson är en stor bilentusiast och har en bilsamling på omkring 560 – alla är lågmilare av mycket hög kvalitet. Hans bolag äger dessutom tävlingsbanorna Kinnekulle Ring och Tierp Arena.

I våras stod det klart att han ville köpa Saabs gamla bilfabrik av Nevs. Affären omfattar 320 000 kvadratmeter fabrikslokal och 800 000 kvadratmeter mark, inklusive Saabs ovala testbana. Nu är köpet helt i hamn.

– Det känns jättebra! Nu startar ett massivt arbete med att få till alla avtal för att fylla fastigheten. Och den är stor, så ju fler människor som jobbar där, desto bättre, säger Svante Andersson till TTela.

I Saab-fabriken finns mycket av den utrustning som krävs för att bygga en bil, till exempel robotar och en lackverkstad. Kanske kommer Emily GT att tillverkas här? Foto: Magnus Fröderberg

Att bygga en bilfabrik är ingen lätt sak – det är mycket enklare och snabbare att köpa en befintlig. Intensiva rykten gör gällande att Svante Andersson planerar att tillverka elbilen Nevs Emily GT i den gamla Saab-fabriken, men miljardären är hemlighetsfull.

– Det är spännande saker på gång och det kan bli bilproduktion igen, det är mycket möjligt, säger han enligt Carup.

Att intresset för Nevs Emily GT är stort, är det i alla fall inget tvivel om. I början av december visas vs Emily GT upp för publik i Göteborg.

Tokfin veteranmoped ropades hem av miljardär
Bekräftat: Nevs Emily GT ska byggas!
Emily GT visas för publik i Göteborg
Annons
Annons
Rulla till toppen