Akut slopad elbilsbonus i Tyskland

Tyskland har beslutat att omedelbart avskaffa klimatbonus till elbilar. Precis som i Sverige fick köparna bara ett dygn på sig att avsluta sina bilaffärer.
Annons

För ett år sedan beslutade den svenska regeringen att med ett dygns varsel slopa klimatbonusen för personbilar. Nu har den tyska regeringen tagit ett liknande beslut. De tyska elbilsköparna fick ett dygn på sig innan bonusen slopades.

Under lördagen meddelade Tysklands ministerium för ekonomi och klimatskydd, att efterföljande dag, söndagen den 17 december, är den sista ansökningsdagen för klimatbonusen på 6 750 euro.

Den slopade bonusen påverkar drastiskt kalkylen för ett elbilsköp och precis som i Sverige riskerar privatmarknaden att påverkas stort av beslutet.

Den direkta orsaken till det omedelbara slopandet av klimatbonusen är en tom kassa. Regeringen hade tänkt att lösa problemet genom att ta pengar från en pandemifond. Den kristdemokratiska oppositionen anmälde förfarandet till landets författningsdomstol som nyligen slog fast att det inte var lagligt att flytta pengar på det sättet.

”Tyvärr var detta beslut nödvändigt eftersom det inte längre finns tillräckligt med pengar tillgängliga för att behandla ansökningar som inkommit efter söndagen”, skriver ministeriet för ekonomi och klimatskydd i ett uttalande.

Branschanalytiker uppskattar att beslutet kan leda till att försäljningen av elbilar minskar med mellan 90 000 och 200 000 bilar under nästa år.

Annons
Annons
Rulla till toppen