Displayen du saknar i din Tesla – finns!

Tycker du inte heller om att behöva titta snett för att se hur fort du kör din Tesla Model 3 eller Tesla Model Y? Vi har provkört lösningen.
Annons

Vad har 1959 års Mini, de två första generationerna av Toyota Yaris och Tesla Model 3 och Tesla Model Y gemensamt? Jo, att föraren inte bara behöver sänka blicken utan även vrida densamma lite mot mitten av bilen för att läsa av hastighetsmätaren. Vissa vänjer sig vid detta, andra inte. Någon head up-display som komplement finns heller inte i någon av nämnda bilar.

Men på eftermarknaden finns det intressanta saker i ämnet och ams har råkat prova en sådan. Ja, ”råkat”, är faktiskt sant då vi var ute i ett annat ärende och då snubblade över denna display från Hansshow. Ett scenario som är utmärkt för att prova något förutsättningslöst, vilket annars inte är lätt att få till.

Vi är två testförare som turas om vid ratten på en extrautrustad Tesla Model Y. Det intressanta är att både testförare ett och testförare två spontant uttrycker sitt gillande över den lilla display som sitter framför ratten läsbar genom densamma.

Utan att tänka på det har vi bägge – oreflekterat – direkt läst av hastigheten där på den nya displayen istället för där man brukar göra det i en Model Y. Det är inte utan att en ny och vilsam känsla av symmetri faktiskt uppstår på förarplats! I alla fall enligt oss två.

Vi har provat den lilla 4,5-tumsdisplayen från Hansshow som finns till Tesla Model Y (årsmodeller 2020 och framåt) och Tesla Model 3 (årsmodeller 2017 och framåt).

I första hand är det flytten av hastighetsmätaren som vi upplevde som det primära, men den lilla 4,5-tummaren visar mycket mer än så. Exempelvis: batteriprocent, räckvidd, blinkers, dörrstatus, strålkastare, växelläge, temperatur, skyltad hastighet, Autopilotläge och aktuellt däcktryck. Allt synkroniserat från bilens originalskärm.

Till nackdelarna hör att skärmen inte är justerbar i höjdled vilket kan ge problem att se åtminstone nederdelen av skärmen om man inte har så lång överkropp. Skärmen kan då täckas av ratten. Alla tecken utom hastighetsmätaren är också så små att de kräver fullgod syn.

Till fördelarna hör, förutom att den gör bilen lite trevligare, bland annat den oförstörande och snabba monteringen och rimliga prislappen. Modellen vi provat säljs som ”Instrumentkluster Mini” för 3 250 kr hos Tässla Store (tässla.se).

De ombesörjer även montering för 500 kr om så önskas. ”Ingen borrning” utlovas. Tilläggas kan att det finns gott om alternativa, större displaymodeller att välja på.

För den som vill öppna plånboken lite mer finns det större modeller att välja på.
Annons
Annons
Rulla till toppen