Honda gör helt ny satsning på elbilar

”Gör om, gör rätt”. Så tycks Honda resonera kring sina elbilar. Med 0-serien vänder Honda blad. De nya elbilarna ska bli globala modeller.
Annons

Honda visade upp två konceptbilar till sin nya 0-serie på teknikmässan CES i Las Vegas nyligen. De två koncepten Saloon och Space-hub är mycket futuristiska, men ändå uppges de färdiga produktionsmodellerna som kommer 2026 vara mycket nära i utseende.

Honda 0 Space-hub är en familjebuss med goda innerutrymmen.

Elbilar är inget nytt för Honda, men Honda-ledningen tycks inte vara nöjda. Därför gör de ett omtag med en helt ny strategi och nya modeller.

– Vi befinner oss fortfarande i elbilens gryning. Det är små volymer jämfört med fossildrivna bilar. Mot slutet av 2020-talet kommer elbilar nå en större volym och det är därför som vi gjorde om strategin helt och hållet, säger Hondas vd Toshihiro Mibe till Ny Teknik.

En stor förändring är att modellerna ska vara globala, det inte ska göras specifika modeller för särskilda marknader.

– Vi måste ha bredd i modellerna för att nå volym. Vi kommer börja på en marknad och sedan gå globalt. Om vi kan genomföra vår plan väl tror jag inte vi behöver specifika modeller på olika marknader. Ta Tesla som exempel, de har få modeller och lyckas ändå, säger Toshihiro Mibe till Ny Teknik.

Billig elbil mot slutet av 2020-talet

I första hand kommer modeller som svarar mot de krav på räckvidd mellan 50 och 60 mil som dagens elbilskunder har, vilket kräver stora dyra batterier. Mot slutet av 2020-talet siktar Honda på att komma med billiga elbilar för en bredare kundgrupp.

Honda har tidigare samarbetat med GM kring utvecklingen av billiga bilar, men nu har företagen valt att endast samarbete kring dyrare modeller.

Något slutdatum för avgasbilar vill inte Honda sätta, men på ”avancerade marknader” ska de vara ett rent elbilsmärke 2035 – samma år som EU förbjuder nyförsäljning av masstillverkade avgasbilar.

Läs även:

Honda Sustaina-C – en hållbar minsting

Annons
Annons
Rulla till toppen