Toyota satsar på CO2-fria förbränningsmotorer

”Batteridrivna elfordon är inte det enda sättet att uppnå koldioxidneutralitet”, säger Toyotas ordförande. De utvecklar förbränningsmotorer utan CO2-utsläpp.
Annons

– Jag älskar motorer! Deras ljud och lukter är oemotståndliga! Vissa människor gillar batteridrivna elbilar. Andra säger att nu är det dags för hybrider. Och så finns det plug-in hybridfordon och vätgas. Drivkraften kan vara vad som helst! Den enda fienden är koldioxid! berättade styrelseordförande Akio ”Morizo” Toyoda i sitt tal, på bilmässan i Tokyo Motor Show.

Under talet framhävde Akio Toyoda, som tidigare varit ordförande för den japanska bilindustrins intresseorganisation, att 5,5 miljoner personer arbetar inom bilindustrin i Japan och att han vill skydda deras arbeten.

Något han tror sig kunna göra genom att använda kompetensen och produktionskapaciteten för utveckling och tillverkning av bilar med förbränningsmotorer som inte släpper ut koldioxid.

– Batteridrivna elfordon är inte det enda sättet att uppnå koldioxidneutralitet. Låt oss förfina motortekniken! Låt oss starta ett sådant projekt!

Akio Toyoda berättade i sitt tal att Toyotas styrelse godkänt ett utvecklingsprojekt för nya förbränningsmotorer på hans initiativ. En satsning där han även vill involvera andra biltillverkare.

– Till alla som har gjort motorer fram till nu, låt oss fortsätta att göra motorer. Allas hjälp kommer fortsätta att behövas. Jag kommer aldrig att låta allt arbete som hittills lagts ner gå till spillo.

Mazda satsar också på nya förbränningsmotorer

Kanske blir Mazda en samarbetspartner. På samma mässa tillkännagav de också att de ska satsa på att utveckla nya förbränningsmotorer.

– De tekniska utmaningarna vi måste lösa är inte enkla, men vi hoppas kunna ta steg mot ett nytt kapitel, sa Mazdachefen Masahiro Moro i sitt tal på Tokyosalongen.

Se presskonferensen här.

Annons
Annons
Rulla till toppen