Laddar supersnabbt – kommer i Polestar 5

StoreDot I-Beam XFC är ett nytt batteri som kan ladda 160 km på 5 minuter. Batteriet kommer att demonsteras i en Polestar 5 senare i år.
Annons

Volvo Cars och Polestar är både delägare i det israeliska batteriföretaget StoreDot som utvecklar batterier som kan laddas ovanligt fort. Andra finansiärer är BP, Daimler, VinFast, Ola Electric, Samsung och TDK.

Den snabba laddningen – 160 extra km på 5 minuter – är möjlig genom att varje cell kyls individuellt. Det ger effektivare kylning och att värmen kan ledas bort bättre.

Batteriet har också en ny slags elektroder som förhindrar överhettning av känsliga delar av batteriet.

– Genom att ta ett helhetsgrepp har vi utvecklat ett koncept som förbättrar packningseffektiviteten och batterilivscykeln, samtidigt som det gör det möjligt för elbilsägare att ladda lika snabbt som att fylla på bensin, säger StoreDots vd Doron Myersdorf.

StoreDots vd Doron Myersdorf med deras nya snabbladdande battericell I-Beam XFC. Foto: StoreDot

Trots den mer avancerade XFC-tekniken (som även kallas ”100in5” – 100 miles på 5 minuter) ska batterierna varken bli dyrare eller större, något som gör att battericellerna kan användas i befintliga batteripaket.

Polestar uppger i ett pressmeddelande att de ska demonstrera det nya StoreDot-batteriet i en Polestar 5 under året.

– StoreDots banbrytande extrema snabbladdningsbatterier kan revolutionera ägarupplevelsen för elbilsägare med möjligheten att ladda på några minuter, säger Polestars vd Thomas Ingenlath.

Volvos investering kan ge laddning på över 350 kW
Volvo testar batteri med supersnabb laddning
Annons
Annons
Rulla till toppen