Utsläppen minskar – bara tack vare elbilar

Trots att kraven på avgasbilar skärpts minskar de inte sina utsläpp. Elbilar är ensamma om att bidra till lägre utsläpp. Det visar en studie från EU:s revisorer.
Annons

Anledningen till att det inte skett några utsläppsminskningar från bilar med förbränningsmotorer beror på att deras vikt ökat med 10 procent och motoreffekten med 25 procent under de senaste tio åren. Det framgår av en studie från Europeiska Revisionsrätten som Elbilen uppmärksammat.

Det syns en liten minskning av utsläppen från bensindrivna bilar, men totalt sett har det inte skett någon minskning från bilar med förbränningsmotor. Totalt utgör dessa tre fjärdedelar av alla nyregistrerade fordon inom EU.

För få elbilar och laddare

Europeiska Revisionsrätten menar att försäljningen av elbilar är för låg. Ett uttalande som kanske kan ses som en kritik till länder som Sverige där subventionen av elbilar tagits bort.

– En verklig och påtaglig minskning av koldioxidutsläppen från bilar kommer inte att ske så länge de flesta kör med förbränningsmotor, säger revisorn Pietro Russo, som ledde studien.

EU-revisorna påpekar också att det finns en brist på råvaror till batterier för att kunna öka produktionen drastiskt.

De anser också att laddinfrastrukturen är otillräckligt utbyggd och påpekar att 70 procent av laddarna inom EU är koncentrerade till tre länder, Nederländerna, Tyskland och Frankrike.

Här kan du läsa studien i sin helhet.

Annons
Annons
Rulla till toppen