Klubbat: Chockhöjda p-avgifter i Paris

Stora och otympliga bilar ska betala högre parkeringsavgift, anser invånarna i Paris. Under söndagen hölls en lokal folkomröstning i frågan, där majoriteten röstade ja.
Annons

Det blev alltså ett ja för en trefaldig höjning av parkeringsavgiften i Paris, där 55 procent av de svarande röstade för.

Höjningen omfattar suvar och andra tyngre fordon. Även elbilar drabbas men går efter en annan bestämmelse.

Den nya parkeringsavgiften i Paris blir upp till 18 euro per timme och 12 euro per timme längre bort från centrum. Elbilar som väger över 2 ton berörs medan gränsen för avgasbilar är 1,6 ton. 

Valdeltagandet ska emellertid ha varit lågt: tidningen The Guardian uppger att omkring 5,7 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen. 

Men de som är engagerade i frågan har tydliga åsikter och är nöjda med beslutet. 

– Valresultatet är en seger för Parisbornas livskvalitet, säger Tony Renucci, direktör hos den självständiga myndigheten för bättre luftkvalitet Respire, enligt The Guardian, och tillägger:

– Närvaron av dessa monster på hjul är inte längre önskvärda på våra gator. 

Paris borgmästare, Anne Hidalgo, menar att det här är ”en form av social rättvisa”, skriver samma tidning, med målet att ”avsiktligt drabba de rikaste förarna med dyra, tunga och miljöförstörande bilar som ännu inte har gjort något för att bemöta klimatkrisen”. 

De nya bestämmelserna kan träda i kraft i september. Parisborna själva drabbas inte av de höjda parkeringstaxorna.

Annons
Annons
Rulla till toppen