100-procentig ökning av kollisionsskador

Denna vinterns särskilt oberäkneliga väder har gjort avtryck, inte minst hos försäkringsbolagen. ”Dystra siffror”, säger Gjensidiges skadechef, Markus Ljungblad.
Annons

– Det har inte varit en enkel vintersäsong för bilisterna hittills, det kan man verkligen inte påstå, understryker Markus Ljungblad, som är Skadechef inom Gjensidige Försäkring

– När väglaget skiftar så pass fort som det gjort är det extra viktigt att hålla ett ordentligt avstånd till bilen framför, tänka på hastigheten och ta god tid på sig när man ska ut och köra. Men ibland räcker inte det tyvärr och vi ser just nu en markant ökning av antalet motorskador.

Endast i januari har antalet kollisionsskador ökat med 50 procent, mot föregående månad. Tittar man på statistiken för november, december och januari har antalet kollisionsskador anmälda till Gjensidige ökat med nästan 100 procent jämfört med motsvarande månader ett år tidigare. 

– Det här är oerhört dystra siffror. Vi ser dessvärre liknande trend inom alla olika typer av motorskador den här vintern, bortsett från glasskador som exempelvis uppkommer vid stenskott. 

– Slår vi ihop statistiken så ser vi att det totala antalet motorskador, med glasskador borträknade, har ökat med ungefär en tredjedel under januari jämfört med månaden innan.

För att minska risken för kollisioner och motorrelaterade skador tipsar Markus Ljungblad om att ”hellre komma lite sent än att ta onödiga risker”, samt att ställa in både radio och GPS innan avfärd. 

Övriga heta tips är att ta med en liten säck grus eller sand och förvara den i bagageutrymmet. Fyrhjulsdrift nämns också i sammanhanget, men kan ge en falsk trygghet. 

– Det är väldigt bra och särskilt när du kör hyfsat sakta där det är halt, förklarar Markus. 

– Däremot är det bra att vara medveten om att just fyrhjulsdrivna bilar faktiskt kan utgöra en större risk på motorvägar där hastigheten är högre. Får du sladd på bilen kan det i värsta fall innebära att alla fyra hjul släpper fästet, i stället för att två hjul gör det. Fyrhjulsdrivna bilar är bra, men det är viktigt att inte ha en övertro på dem för då kan det hända att man tar större risker än man bör.

Annons
Annons
Rulla till toppen