3 tävlande miste körkortet under Svenska rallyt

Det gick undan på transportsträckorna i årets Svenska rallyt – tre rallyförare blev av med sina körkort och 17 fick fortkörningsböter. En körde 95 km/h på en 50-väg.
Annons

Upprörda boende vid en transportsträcka ringde polisen under tävlingshelgen då de upplevde att många av tävlingsbilarna körde alldeles för fort på transportsträckan. Polisen ryckte då ut med dragna laserpistoler.

– Många kanske tycker att vi jävlas med dem, men de måste ju följa samma regler som övriga trafikanter, säger trafikpolisen Johan Löfstedt till Folkbladet.

De tre värsta fartsyndarna som blev av med körkorten körde i 95 km/h på 50 väg, 71 km/h på 40-väg respektive 51 km/h på 30-väg.

De indragna körkorten stoppade inte trion från att fortsätta tävla under helgen eftersom polisen gav dem rätt att köra vidare i 48 timmar. Polisen väntade också med en del pappersarbete till depån för att inte störa tävlingen.

– De får ett medgivande att köra vidare i två dygn, om körningen inte är helt åt skogen det vill säga. Vid rattfylleri får man inget medgivande, inte heller i de fall där föraren är totalt uppriven eller ur balans på något sätt. Det är väldigt ovanligt, och i 99 procent av fallen så får föraren köra vidare, berättar trafikpolisen Johan Löfstedt till Folkbladet.

Förarnas identitet har inte offentliggjorts. Om det rör sig om svenska förare kan de vänta sig några månader utan körkort. De kan dock fortsätta köra rally på avlysta sträckor.

Utländska förare får inte köra bil i Sverige under den närmsta tiden. Om de får köra bil i sina hemländer avgörs av hemländernas myndigheter.

– Men det behöver ju inte vara grovt med andra länders mått mätt. Så när Transportstyrelsen därefter skickar det fysiska körkortet till förarens hemland så gör de egentligen vad de vill med det, uppger trafikpolisen till Folkbladet.

Annons
Annons
Rulla till toppen